Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Διάρροια στο παιδί: Τι κρύβει και πώς αντιμετωπίζεται

Διάρροια στο παιδί: Τι κρύβει και πώς αντιμετωπίζεται


Και ξαφνικά το παιδί εμφανίζει διάρροια. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία του και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Γιατί οι διάρροιες στα παιδιά είναι αρκετά συχνές το καλοκαίρι; Ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής μας δίνει πολύτιμες συμβουλές. 
Πότε εμφανίζεται η διάρροια στα παιδιά; Ποια είναι τα αίτια;  
-Οι αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος του καλοκαιριού είναι ιδανικές γιά την ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα. Γι αυτό και οι διάροιες που παρουσιάζονται τώρα οφείλονται σε κατανάλωση μολυσμένων τροφών.Η μόλυνση ξεκινά συνήθως από την επαφή του τροφίμου με μύγα ή χέρια που δεν είχαν πλυθεί.
Είναι πιθανόν η αλλαγή κλίματος στις διακοπές να επηρεάζει την υγεία του παιδιού; 
Η αλλαγή τόπου διαμονής,κι όχι κλίματος,μπορεί να φέρει διάρροιες ,αλλά αυτό οφείλεται στην επαφή του ατόμου με μικρόβια τα οποία δεν έχει συνηθίσει.Σ'αυτό το φαινόμενο οφείλεται η λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών.
 Ποια είναι τα συμπτώματα;
 Τα συμπτώματα είναι κοιλιακός πόνος,διάροιες δύσοσμες και πυρετός,μπορεί και έμμετοι.
 Τι ασθένειες συνήθως κρύβει; Είναι αθώα; 
Αθώα δεν είναι γιατί εύκολα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
 Τι πρέπει να κάνουμε για να μην αφυδατωθεί; Πώς αντιμετωπίζεται παιδιατρικά; 
 Αν δεν κάνει εμετούς πρέπει να χορηγηθούν νερό και ηλεκτρολύτες (ειδικά φακελάκια με άλατα που διαλύονται σε νερό και πίνονται ή στην ανάγκη παρασκευάζονται με καθημερινά υλικά),που δυστυχώς όμως έχουν άσχημη γεύση.Αν κάνει εμμετό δεν δίνουμε ΤΙΠΟΤΑ και περιμένουμε λίγες ώρες να σταματήσουν. Αντιμετωπίζεται συνήθως με προσεκτική δίαιτα (ρύζι,κοτόπουλο βραστό,πατάτα βραστή,ζυμαρικά,ψωμί,νερό) δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως το παιδί εμφανίζει έντονο αίσθημα κόπωσης,υπνηλία,τρέμουλο και γενικά κακή κατάσταση,πρέπει να ελέγχεται γιατί μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών.
 Ας μην ξεχνάμε ότι στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο,οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν κύρια αιτία θανάτων παιδιών.Να είμαστε λοιπόν προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε ότι πίσω από μιά διάρροια μπορεί να κρύβεται και κάτι πιό επικίνδυνο ,όπως μιά σκωληκοειδίτιδα ή μιά ουρολοίμωξη.http://www.real.gr/