Τι να κάνω όταν το παιδί μου είναι συνέχεια αφηρημένο;

Τι να κάνω όταν το παιδί μου είναι συνέχεια αφηρημένο;


Ένα από τα πιο απογοητευτικά, αλλά κοινά προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών είναι η τάση τους να χαζεύουν. Μερικά παιδιά έχουν στο μυαλό τους το παιχνίδι, περισσότερο από κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να είναι αφηρημένα. Αυτό μπορεί να σας εκνευρίζει, αλλά τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά και να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να είναι πιο προσεκτικό σε αυτά που του λέτε.
Κατανοήστε γιατί τα παιδιά χαζεύουν.
Το παιδί σας αγνοεί τα αιτήματα σας, για παράδειγμα να πλύνει τα χέρια του, να μαζέψει τα παιχνίδια του και γενικά να επικεντρωθεί σε κάτι. Αυτή η εύκολη μετάβαση από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, είναι πολύ κοινή μεταξύ των μικρών παιδιών, που στερούνται την αυτορρύθμιση και την πειθαρχία. Επίσης, κάποια έχουν τη τάση να ονειροπολούν και μπορεί πολύ εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή τους από κάτι άλλο.
Σκεφτείτε τί ευθύνεται για αυτή τη συμπεριφορά.
Αν παρατηρήσετε μια αλλαγή όσο αφορά την απόσπαση προσοχής στο παιδί σας, τότε ψάξτε να βρείτε την αιτία. Μπορεί να είναι το νέο αδελφάκι που ήρθε στην οικογένεια ή μπορεί να άλλαξε κάτι στην οικογενειακή ρουτίνα και να το αποσυντόνισε. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να ήταν ενθουσιασμένο με το άκουσμα του ερχομού του νέου μέλους, αλλά ξαφνικά να συνειδητοποιήσε ότι, δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένο για τις αλλαγές. Σκεφτείτε ότι ένα παιδί μπορεί να άρχισε να χαζεύει, για να εκφράσει κάποια αρνητικά συναισθήματα, όπως την απροθυμία  ή τη δυστυχία σε κάτι νέο που εισέβαλε στη ζωή του.
Τι μπορείτε να κάνετε; Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Αυτή η συμβουλή ισχύει για οποιοδήποτε θέμα αφορά το παιδί σας. Αν θέλετε το μικρό σας να σας ακούσει, τότε μιλήστε του ήρεμα  και καθαρά. Μόνο έτσι θα πετύχετε τον σκοπό σας. Επίσης, να του εξηγήσετε τις συνέπειες των πράξεων του. Για παράδειγμα αν χαζεύει και δεν ντύνεται για να πάει στο σχολείο, να του πείτε ότι, θα αργήσει και θα τον τιμωρήσει η δασκάλα. Επιπλέον, αν δεν μαζέψει τα παιχνίδια του, θα έχει λιγότερο χρόνο στη διάθεση του για την ανάγνωση της αγαπημένης του ιστορίας. Μια άλλη καλή στρατηγική είναι να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι πιο νωρίς, ώστε να έχει χρόνο να ετοιμαστεί με την ησυχία του. Μην περιμένετε το παιδί σας να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά με τις επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις, με τον καιρό θα σταματήσει να είναι αφηρημένο. Και εάν αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του, τότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου