Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Θυμωμένο παιδί: Πώς να το αντιμετωπίσεις

Θυμωμένο παιδί: Πώς να το αντιμετωπίσεις

Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια κρίση υστερίας είναι να αποτρέψετε την εμφάνιση της. Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι το παιδί έχει ξεκούραση και φαγητό όταν τα χρειάζεται. Είναι χρήσιμο επίσης να προγραμματίζετε τα ψώνια σας και άλλες δραστηριότητες υψηλού κινδύνου με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβαδίζετε με τις συνήθειες διατροφής και ύπνου του παιδιού. Μόνο που τα πράγματα στη ζωή δεν είναι πάντα τόσο απλά. Γι” αυτό χρειάζεται να εφαρμόσετε και άλλες τακτικές.
• Δώστε στο παιδί ευκαιρίες σωματικής άσκησης: Λίγα νήπια θα καθίσουν ήσυχα στο καροτσάκι τους ή στο αυτοκίνητο, μετά στο καροτσάκι του σούπερ μάρκετ, μετά πρόθυμα πάλι στο καροτσάκι τους ή στο αυτοκίνητο στο δρόμο προς το σπίτι. Προτού πάτε στο κατάστημα, περπατήστε λίγο, πηγαίνετε στο πάρκο, κάντε οτιδήποτε μπορείτε για να ξοδέψετε λίγα από τα αποθέματα της ενεργητικότητας του.
• Αποφύγετε τις περιττές αντιπαραθέσεις: Μην αρνείστε λογικά αιτήματα μόνο και μόνο επειδή σάς έχει γίνει συνήθεια να λέτε όχι. Κάποιες φορές δοκιμάστε να διατυπώσετε διαφορετικά τις απαντήσεις σας, τονίζοντας τα θετικά, ειδικά αν πρέπει να ζητήσετε από ένα μικρό παιδί που δεν έχει την αίσθηση του χρόνου να περιμένει λίγο. Για το παιδί «μισό λεπτό» σημαίνει «ποτέ», εκτός αν του καταστήσετε σαφές ότι πραγματικά σκοπεύετε να κάνετε κάτι.
• Σχεδιάστε μια επίσκεψη στα μαγαζιά όπως θα σχεδιάζατε ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο: Πάρτε μαζί σας διάφορα φαγώσιμα, το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού, κάτι να πιείτε, σάντουιτς. Αφήστε το παιδί να κρατάει, να μετράει και να μασάει διάφορα πράγματα. Μιλήστε του γι” αυτά που κάνετε, ζητήστε τη γνώμη του και αφήστε το να διαλέξει διάφορα ψιλοπράγματα.
• Αν προμηνύεται πρόβλημα, προσπαθήστε να ανακαλύψετε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, όσο είναι ακόμη καιρός να το συζητήσετε ή να το αποτρέψετε.
• Αν δεν τα καταφέρετε ή απλώς δεν υπάρχει χρόνος, αποσπάστε του την προσοχή: Γρήγορα. Το κόλπο «Ω, παρά λίγο να το ξεχάσω! Έφερα τα κραγιόνια σου» μερικές φορές πετυχαίνει. Δυο κραγιόνια κι ένα μικρό μπλοκάκι μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην ηρεμία και το πανδαιμόνιο.
• Αποφύγετε δύσκολες καταστάσεις: Αν η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ με το παιδί, για παράδειγμα, είναι αφάνταστα φρικτή εμπειρία, προσπαθήστε να πηγαίνετε για ψώνια όταν θα μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα ή όταν θα έχετε βρει έναν έμπιστο φίλο ή συγγενή που θα μπορεί να μείνει στο σπίτι να το προσέχει. Αν περάσατε μια πραγματικά δύσκολη μέρα, προσπαθήστε να συμβιβαστείτε με ό,τι φαγώσιμο υπάρχει στο σπίτι. Αυτό δεν είναι δειλία, είναι κανόνας επιβίωσης.
• Θέστε σαφείς κανόνες και προσδοκίες – και ευχηθείτε για το καλύτερο: Κάτι που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε είναι η παγίδα να πείτε στο παιδί ότι περιμένετε το χειρότερο («Μην μπεις εκεί μέσα και τους τρελάνεις όλους με τις φωνές σου»). Δε χρειάζεται πολύ για να του βάλετε την ιδέα, και τα παιδιά έχουν την τάση να ικανοποιούν τις προσδοκίες μας. Αντίθετα, εξηγήστε του σε γλώσσα κατανοητή τι θα θέλατε να κάνει. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ” όσα νομίζουμε. Τονίστε το αυτό, εκφράζοντας την ευχαρίστηση σας κάθε φορά που το παιδί είναι συνεργάσιμο.
Mamas-Anger-Management-Hugging-Kids• Ενθαρρύνετε το παιδί να ζητάει και όχι να απαιτεί: Αυτό δεν το εφοδιάζει μόνο με τις απαραίτητες κοινωνικές ικανότητες, αλλά μειώνει την πιθανότητα να σας εκνευρίσει.
• Απομακρύνετε γλυκά, μπισκότα και ό,τι άλλο δε θέλετε να φάει.
• Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετή στήριξη και ξεκούραση: Οι κρίσεις υστερίας του παιδιού είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, οπότε μπορεί να σας λείπει η δική σας συναισθηματική ή σωματική εξάντληση.

Αντιμετώπιση
• Αν δεν καταφέρετε να την αποτρέψετε, δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να σταματήσετε μια κρίση υστερίας, γιατί σπάνια έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε εποικοδομητικά, χρησιμοποιώντας τη σαν ευκαιρία για να διδάξετε στο παιδί άλλους τρόπους να εκδηλώνει τα συναισθήματα του.
• Παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι: Προσπαθήστε να μη μιμηθείτε τη συμπεριφορά του, να μην του φωνάξετε και να μην πελαγώσετε από την ένταση της κρίσης. Ένα παιδί μπορεί να φοβηθεί από την ένταση των συναισθημάτων του. Αν δε θέλετε να το συντρίψει το βάρος αυτών των συναισθημάτων, δείξτε του ότι ούτε εσάς σας συντρίβουν.
• Εξηγήστε του ήρεμα: Προσπαθήστε να μειώσετε την ένταση χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής σας και εκφράζοντας την πεποίθηση σας στην ικανότητα του να συμπεριφέρεται καλύτερα. Αν ουρλιάζει, μην κάνετε τον κόπο μέχρι να ηρεμήσει, γιατί δε θα σας ακούσει.
• Μην ενδίδετε σε παράλογες απαιτήσεις: Αν είστε αμετακίνητοι σ” αυτά που λέτε, θα βελτιώσει τη συμπεριφορά του, ενώ ενδίδοντας στις απαιτήσεις του το ενθαρρύνετε να συνεχίσει. www.infokids.gr