Η Κλιματική Αλλαγή αντιμετωπίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η Κλιματική Αλλαγή αντιμετωπίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η Κλιματική Αλλαγή επιφέρει ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη, την άγρια ζωή και τον ίδιο τον άνθρωπο: ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος της στάθμης των ωκεανών και απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μόνο ορισμένες από αυτές.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χιούστον υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τη μείωση των συγκεντρώσεων του όζοντος στην ατμόσφαιρα.
Αυτό συμβαίνει χάρη στους ισχυρότερους θαλάσσιους άνεμους που αναπτύσσονται λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στο έδαφος και οι οποίοι αραιώνουν τις συγκεντρώσεις του όζοντος στην ατμόσφαιρα.Η μελέτη επικεντρώθηκε στην περιοχή του Χιούστον στο Τέξας, όπου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα σε βάθος 23 ετών. Από τη μια πλευρά αξιοποιήθηκαν επίγειες μετρήσεις του όζοντος που είχε διενεργήσει η Επιτροπή για την Ποιότητα του Περιβάλλοντος του Τέξας και από την άλλη πλευρά μετεωρολογικά δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA) για την ίδια περίοδο.Έναυσμα της μελέτης αποτέλεσε η διαπίστωση του επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Τάλμποτ παρατήρησε πως μεταξύ 1990 και 2013 ο αριθμός των ημερών όπου τα επίπεδα όζοντος ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας μειώθηκε δραματικά.Αφού αποκλείστηκαν παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χαμηλότερες μετρήσεις του όζοντος συνέπιπταν με τις ημέρες που η νότια ροή ανέμων ήταν ισχυρότερη.Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες εδάφους, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.Όπως εξηγεί ο Τάλμποτ, οι θερμοκρασίες στην ξηρά αυξάνονται ταχύτερα σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες στη θάλσσα σε ημερήσια χρονική κλίμακα, σύμφωνα με τον Τάλμποτ. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει πάνω από την ξηρά, διαχέεται ο πιο ψυχρός αέρας από τη θάλασσα, προκαλώντας διασπορά τόσο του όζοντος και των χημικών στοιχείων που ευνοούν τη δημιουργία του.Οι εκπομπές ρύπων των βιομηχανικών μονάδων και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων συνδυάζονται με τη θερμότητα και το φως του ήλιου παράγοντας όζον στο έδαφος. Το όζον είναι ένας ρύπος που ευθύνεται για την εμφάνιση άσθματος και άλλων ασθενειών.
Το τροποσφαιρικό όζον στο Χιούστον οφείλεται στις πολλές μονάδες διύλισης πετρελαιοειδών που λειτουργούν στα περίχωρα της πόλης του Τέξας, αλλά και στον αυξημένη αριθμό των οχημάτων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μελέτη τους αφορά όλες τις παράκτιες περιοχές του πλανήτη και όχι αποκλειστικά την περιοχή του Τέξας.Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmosphere.econews

Η λίστα ιστολογίων μου