Επικίνδυνη η έκθεση στον ήλιο

Επικίνδυνη η έκθεση στον ήλιο

Της Αιμιλίας Σταθάκου
Με την υγεία τους θα πληρώσουν το τίμημα όσοι δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έκθεση στον ήλιο προκαλεί χρόνιες βλάβες οι οποίες υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο. Μια από τις πιο συχνές τέτοιες καταστάσεις είναι η ακτινική κεράτωση . Συνήθως εμφανίζονται ως βλάβες της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και μπορεί να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις. Λόγω του ότι η νόσος συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τακτικά για τον λόγο αυτό τον δερματολόγο τους, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται συνέχεια. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου. Καθότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα παχύνει ή θα καταστεί πιο διηθητική με δυναμικό εξέλιξης σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη θεραπεία όλων των βλαβών.
Για την αντιμετώπιση των ακτινικών κερατώσεων εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας και άλλων τοπικών θεραπειών.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι μια νέα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο είναι διαθέσιμη και στους Έλληνες ασθενείς από την αρχή του χρόνου. Πρόκειται για το ingenol mebutate gel, -που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία LEO-, μια τοπική θεραπεία 2-3 ημερών .
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δερματολογίας Δημήτριος Ρηγόπουλος: “ Δεδομένου ότι, είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποιες βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος,, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, η πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία.Η διάθεση του Ingenol mebutate gel στην Ελλάδα, αποτελεί θετικό βήμα προόδου για τους ασθενείς που ζουν με ακτινική κεράτωση καθώς μεταξύ άλλων αναμένεται να αυξήσει τα επίπεδα συμμόρφωσης στη θεραπεία στις οποίες οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την πορεία της αγωγής τους σε ποσοστό άνω του 98%.”http://www.real.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου