Πότε και πώς να κόψω την πάνα στο παιδί μου;

Πότε και πώς να κόψω την πάνα στο παιδί μου;


Πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι για το πότε να ξεκινήσει η διδασκαλία της τουαλέτας. Επίσης, δεν είναι όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία έτοιμα, γι΄αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε το παιδί σας για σημάδια ετοιμότητας. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να μάθουν να πηγαίνουν στη τουαλέτα μεταξύ 18 και 24 μηνών, αν και μερικά μπορεί να είναι έτοιμα νωρίτερα ή αργότερα. Συνήθως τα αγόρια ξεκινούν πιο αργά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να μάθουν να χρησιμοποιούν το γιο-γιο, από ότι τα κορίτσια.
Αντί λοιπόν, να χρησιμοποιείτε την ηλικία ως δείκτη ετοιμότητας, ψάξτε για άλλα σημάδια. Δείτε για παράδειγμα, αν το παιδί σας μπορεί να εκφράσει την επιθυμία του να πάει στη τουαλέτα, γιατί τότε θα είναι πιο εύκολο και για τους δύο να μάθει το γιο-γιο. Επίσης, διαπιστώστε αν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για να πηγαίνει στο μπάνιο και εκμεταλλευτείτε το ώστε να αρχίσετε τη διδασκαλία.
Πόση ώρα θα πάρει?
Φυσικά, διδάσκοντας ένα μικρό παιδί να χρησιμοποιεί το γιο-γιό δεν είναι εύκολο ούτε επιτυγχάνεται εν μια νυκτί. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως μεταξύ 3 και 6 μήνες, αν και μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για ορισμένα παιδιά. Και παρόλο που μερικά μπορούν να μάθουν πολύ γρήγορα να μη λερώνουν το κρεβάτι, την ίδια στιγμή άλλα τόσα παιδιά μπορεί να χρειαστούν επιπλέον μήνες, για να πηγαίνουν στη τουαλέτα.
Συμβουλές για τη διδασκαλία της τουαλέτας
Ετοιμάστε το μικρό σας να βγάλει τη πάνα του χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους και θα κάνετε όλη η διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Δείτε πως:
  • Χρησιμοποιήστε λέξεις για να εκφράσετε τη χρήση της τουαλέτας («τσίσα», «κακά»).
  • Ζητήστε από το παιδί σας, να σας ενημερώνει, όταν η πάνα του είναι βρεγμένη ή λερωμένη.
  • Μάθετε στο παιδί σας να αναγνωρίζει την ούρηση και να βγάζει τη πάνα.
  • Πάρτε μια παιδική καρέκλα και μάθετε στο μικρό σας να κάθεται σε αυτή, ώστε να είναι προετοιμασμένο για το γιο-γιο.
  • Μην πιέζετε το παιδί σας να καθίσει στην τουαλέτα παρά τη θέλησή του.
  • Δείξτε στο μικρό σας πώς μπορεί να καθίσει στην τουαλέτα και να εξηγήστε του τι να κάνει.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τη διδασκαλία της τουαλέτας το πρωί ή αφού το παιδί σας έχει καταναλώσει πολλά υγρά. Ακολουθήστε το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει και μη παρεκκλίνετε από αυτό.
  • Αποφύγετε φόρμες και μπλουζάκια που κουμπώνουν δύσκολα.
  • Προσφέρετε στο παιδί σας μικρές ανταμοιβές, όπως αυτοκόλλητα, κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα.
Πάνω απ” όλα, να επαινείτε όλες τις προσπάθειες του μικρού σας, όταν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα και να θυμάστε, ότι ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Και αν είστε διχασμένοι σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της διδασκαλίας της τουαλέτας, αφήστε το παιδί σας να σας καθοδηγήσει.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου