Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Ο γαλαξίας μας είναι… fit!

Ο γαλαξίας μας είναι… fit!

Ο γαλαξίας μας είναι… fit!

Νέα μέτρηση δείχνει ότι ζυγίζει πολύ λιγότερο από όσο πιστεύαμε
O γαλαξίας μας έχει πιθανότατα μικρότερο βάρος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Με το βέλος σημειώνεται η περιοχή που βρίσκεται ο Ηλιος η μάζα του οποίου χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης 
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να… ζυγίσουν τον γαλαξία μας. Εχουν γίνει διάφορες μετρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν διάφορα αποτελέσματα. Η τελευταία μέτρηση δείχνει ότι ο γαλαξίας μας είναι πολύ ελαφρύτερος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Οι μετρήσεις
Οι πρώτες μετρήσεις του βάρους του Γαλαξία έγιναν με υπολογισμό της ύλης που υπάρχει μόνο στις εσωτερικές περιοχές του. Αυτές έδειχναν ότι ο Μίλκι Γουέι έχει μάζα τρία τρισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου. Πριν από ένα χρόνο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου προχώρησαν σε μια νέα μέτρηση της μάζας του συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά και την ύλη στις εξωτερικές περιοχές του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο γαλαξίας μας έχει μάζα 800 δισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου.
Τα σμήνη
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια νέα μέτρηση επιλέγοντας διαφορετική μέθοδο από εκείνες των προηγούμενων μετρήσεων. Επέλεξαν ως «δείκτη» αστρικά σμήνη που βρίσκονται στις εξωτερικές περιοχές του Γαλαξία και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Yeti για να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο γαλαξίας μας έχει μάζα μόλις 210 δισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδος τους είναι η ακριβέστερη από όλες όσες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη μέτρηση του Γαλαξία. Ο προσδιορισμός της μάζας του γαλαξία μας θα επιτρέψει στους ειδικούς να τον μελετήσουν καλύτερα. Η νέα μέτρηση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».http://www.tovima.gr