«Πάψτε να ξοδεύετε άσκοπα το ήλιο στα μπαλόνια»

«Πάψτε να ξοδεύετε άσκοπα το ήλιο στα μπαλόνια»

Να καταργηθεί η χρήση του ηλίου στα μπαλόνια ζητούν Βρετανοί γιατροί, προειδοποιώντας ότι το συγκεκριμένο αέριο είναι πολύ πολύτιμο και σπάνιο για να το σπαταλάμε άσκοπα.
Το ήλιο χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί πριν εξαχθεί από το έδαφος, συνήθως ως υποπροϊόν της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επιπλέον, έχει ζωτική σημασία για τα συστήματα Υγείας, αφού χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσον στα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας ή αναμιγνύεται με οξυγόνο για να δημιουργηθεί το Heliox, ένα βοήθημα της αναπνοής. Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) ζητά τώρα να καταργηθεί η «επιπόλαιη» χρήση του.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της BMA στο Λίβερπουλ, ο αναισθησιολόγος δρ Τομ Ντόλφιν είπε ότι η χρήση του αερίου στα μπαλόνια είναι «τεράστια σπατάλη».
«Αυτό το ανεκτίμητο, αναντικατάστατο αέριο αφήνεται στα χέρια παιδιών μέσα σε μπαλόνια που χρησιμοποιηθούν για λίγα λεπτά για την ψυχαγωγία τους και μετά θα τα βαρεθούν και θα τα αφήσουν», είπε. «Δεν λέω να καταργηθούν όλα τα μπαλόνια, αλλά μόνο εκείνα που γεμίζουν με πολύτιμα, μη ανανεώσιμα αέρια, τα οποία θα μας λείπουν όταν εξαντληθούν τα αποθέματά τους».
Την άποψη αυτή υποστήριξε ο πρόεδρος της ΒΜΑ δρ Μαρκ Πόρτερ, αναισθησιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρυ, ο οποίος είπε ότι δεν δίδεται επαρκής σημασία στο θέμα. Και πρόσθεσε: «Το ήλιο είναι σημαντικό για διάφορες βιομηχανίες, αλλά ως γιατροί ξέρουμε ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στην ικανότητά μας να κάνουμε μία σειρά από διαγνώσεις, που δεν μπορούν να γίνουν με άλλο τρόπο».
Το ήλιο είναι το δεύτερο πιο ελαφρύ χημικό στοιχείο στο σύμπαν και, μολονότι υπάρχει σε αφθονία στον Ήλιο και στον Δία, οι ποσότητές του στην γη είναι πεπερασμένες.
Το αέριο δημιουργείται από την βραδεία ραδιενεργή φθορά των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια της γης και περισσότερο από το μισό παγκόσμιο απόθεμα ηλίου φυλάσσεται στο αμερικανικό Εθνικό Απόθεμα Ηλίου (NationalHeliumReserve) στο Τέξας.
Όμως το απόθεμα αυτό μειώνεται έπειτα από ένα νόμο του 1996 για την αποθεματοποίησή τους στις ΗΠΑ, με τον οποίο είναι υποχρεωτικό να πωλείται ένας ορισμένος όγκος ηλίου κάθε χρόνο.
Επιπλέον η ζήτηση αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε από το 2010 έχει αρχίσει να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ηλίου, με συνέπεια ο νομπελίστας επιστήμονας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον να προτείνει εκείνη την χρονιά να κοστολογείται κάθε μπαλόνι ηλίου 60 δολάρια ώστε να μειωθεί η ζήτηση.
Δύο χρόνια αργότερα, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανακοίνωσαν ότι έχει παρατηρηθεί έλλειψη ηλίου και, αν δεν ληφθούν μέτρα, σε 30 έως 50 χρόνια θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα - είδηση που επιβεβαίωσε ο Βρετανικός Σύνδεσμος Συμπιεσμένων Αερίων.
Τώρα, ο δρ Πόρτερ δήλωσε ότι είναι «τραγωδία» να πωλείται αυτό το σπάνιο αέριο για να γεμίζουν μπαλόνια στα πάρτι. «Δεν είμαι εχθρός των πάρτι αλλά η κατάσταση παρατράβηξε, είναι ένας τόσο πενιχρός πόρος ώστε δεν πρέπει να τον σπαταλάμε», είπε. Τις απόψεις αυτές ενστερνίστηκε η πλειονότητα των γιατρών που συμμετέχουν στο συνέδριο, οι οποίο ζήτησαν από την BMA να αρχίσει ενημερωτική εκστρατεία για το όλο θέμα. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου