Σύζυγος καριέρας

Σύζυγος καριέρας

Σύζυγος καριέρας

Διαστροφή του μεταφεμινισμού ή νέο είδος γυναίκας; Οι σύζυγοι που στέκονται σαν στρατηγοί δίπλα σε μεγάλους άνδρες ξεδιπλώνουν το δικό τους μεγαλείο.
Από αριστερά, δεξιόστροφα: Η Λιβια με τον Κόλιν Φερθ στα Οσκαρ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι. Ο πρίγκιπας της Αγγλίας Γουίλιαμ σε casual περίπατο στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με τη δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρίζει αυτόν το χορό στην αγαπημένη του Μισέλ χωρίς την οποία «δεν θα είχε εκλεγεί», σύμφωνα με την Τζόντι Καντόρ, βιογράφο της οικογένειας Ομπάμα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χέρι-χέρι με τη Σαμάνθα. Ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μοιράζεται την ομπρέλα του με τη Βαλερί Τριερβελέρ.



Ο πρόσφατος όρος power wife που ακούγεται, περιγράφει γυναίκες οι οποίες ασφαλώς δεν προσεγγίζουν τη νεύρωση των κοριτσιών καριέρας. Ωστόσο, συμβολίζουν πολλά περισσότερα από καλοβαλμένες συζύγους. Συναντώνται πλάι σε διακεκριμένους άνδρες της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής και φυσικά ως πεμπτουσία της έννοιας συνήθως αναφέρεται η Μισέλ Ομπάμα.
Ας μιλήσουμε, επομένως, για τη 48χρονη πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Αν και αποτελεί ρουτίνα το να συγκρίνεται το στιλ της μ' εκείνο της Τζάκι Κένεντι, η Ομπάμα δεν διαθέτει αντιστοίχως εύθραυστο χαρακτήρα. Η ίδια, μητέρα δύο κοριτσιών, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως «mom-in-chief». Ισορροπώντας ανάμεσα στην οικογενειακή ζωή, σε πρωτοβουλίες όπως τα εγκαίνια του κήπου οπωροκηπευτικών του Λευκού Οίκου, στις εκστρατείες κατά της παιδικής παχυσαρκίας και στο εμβληματικά αμερικανικό στιλ που λανσάρει συνειδητά, η Μισέλ καλπάζει σε δημοτικότητα και συνδέεται με τους ψηφοφόρους με έναν τρόπο που ο εξίσου επικοινωνιακός Ομπάμα δεν τα έχει καταφέρει. Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα, «ο πρώτος μαύρος πρόεδρος», από την πρώτη ημέρα της εκλογής του το 2008 «κουβαλάει» το άγχος να αποδείξει τα πάντα σε όλους, η Μισέλ, προσηνής και φινετσάτη, ισορρόπησε τους τόνους στο σωστό σημείο. Η επίσημη βιογράφος της οικογένειας Τζόντι Καντόρ έχει δηλώσει: «Ούτε που διανοούμαι ότι θα εκλεγόταν ο Ομπάμα δίχως τη βοήθεια της Μισέλ. Εκείνη τον συνδέει με διαφορετικούς τύπους ψηφοφόρων».
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Είναι σαφές το ότι διαχρονικά η ιστορία δεν αγνοεί τις συζύγους των επιδραστικών ανδρών, όπως ακριβώς δεν αγνοεί τους συζύγους των επιδραστικών γυναικών. Από τον ενωτικό λόγο της Ιωσηφίνας Βοναπάρτη ως τη στωική Νατάλια Τρότσκι και τη δυναμική  Έλενορ Ρούσβελτ, από την οποία μάλιστα δηλώνει ότι εμπνέεται η Βαλερί Τριερβελέρ, σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ, άμεσα ή έμμεσα οι σύζυγοι καθόρισαν κρίσιμες στιγμές. Ακόμα και στην ελληνική ιστορία, πρόγονοι των σημερινών λεγόμενων power wives, ανήσυχες σύζυγοι σπουδαίων ανδρών διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο. Η ιδιοσυγκρασιακή Άννα Σικελιανού με το θαυμαστό χαμόγελο ήταν η δυναμική δεύτερη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού στην οποία εκείνος απέστειλε μερικές από τις πιο θερμές ερωτικές επιστολές που έχουν γραφτεί ποτέ στην ελληνική γλώσσα. Η συγγραφέας και ποιήτρια Γαλάτεια Καζαντζάκη, η νευρώδης «Πετρούλα Ψηλορείτη» όπως ήταν ένα από τα ψευδώνυμά της, έζησε 15 χρόνια στηρίζοντας σαν βράχος τον Νίκο Καζαντζάκη. Η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα και συγγραφέας Καλλιρρόη Παρρέν στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρξε σύζυγος του Ιωάννη Παρρέν, ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Με τον Νίκο βιώναμε τον έρωτα συνεχώς», έχει γράψει η Λένα Εγγονοπούλου, δεύτερη σύζυγος του υπερρεαλιστή ζωγράφου και συγγραφέα Νίκου Εγγονόπουλου και επίσης συγγραφέας. Συνεχίζει την αφήγησή της: «Ήταν, νομίζω, μια θέση ζωής που είχαν όλοι οι υπερρεαλιστές. Ανήκει στις επιλογές τους.  Ίσο χώρο καταλάμβανε κι η γυναίκα. Ανεξάρτητα απ' όσα έγραψαν κατά καιρούς εναντίον της. Την ίδια διάθεση είχα κι εγώ, χωρίς να είμαι υπερρεαλίστρια».
ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΔΡΑ
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ένας νεολογισμός με τόσο βαθιές ρίζες ακόμα και στην ελληνική κουλτούρα γνωρίζει δημοφιλία στις μέρες μας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει ως power wives τις συζύγους που συγκεντρώνουν αξιοσημείωτα ευρεία παλέτα χαρακτηριστικών: έξυπνες, επιτυχημένες, φιλόδοξες, υποστηρικτικές, με αυτοπεποίθηση, στιλάτες και ανεξάρτητες. Είναι εκείνες που μπορούν να σταθούν παντού, ακόμη και μόνες τους, το γυναικείο πρότυπο της εποχής. Όπως η Κάρλα Μπρούνι, στο πλάι του Νικολά Σαρκοζί, αν και δεν κατόρθωσε να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί στην πρόσφατη αναμέτρηση στη Γαλλία. Το πρώην μοντέλο με τη γλυκιά φωνή και την εκλεκτική δισκογραφία υπήρξε η «προστιθέμενη αξία» στη δημόσια εικόνα του συντηρητικού πολιτικού. Έπειτα από αξιοσημείωτα πολύ καιρό, η γαλλική Δεξιά και η Πέμπτη Δημοκρατία είχαν αποκτήσει μποέμ άρωμα και ένα αδιαμφισβήτητα φωτογενές πρόσωπο μετά τη Marianne. Πολύ πιο δυναμικά από την Κάρλα, η σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς, η Μελίντα, έφτιαξε το δημόσιο προφίλ του συζύγου της μέσα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Bill & Melinda Gates Foundation ενώ η πράσινη ακτιβίστρια Λίβια, σύζυγος του Κόλιν Φερθ, είναι το μυστικό πίσω από την αναβίωση της καριέρας του και το Όσκαρ του για το Λόγο του βασιλιά.Στο βρετανικό «οχυρό» τα φλας αστράφτουν λιγότερο συχνά στο πρόσωπο της συζύγου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, της γλυκιάς και ήρεμης Σαμάνθα, αφού προτιμούν τους βασιλιάδες ή, στην περίπτωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τους βασιλιάδες εν αναμονή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο γάμος του Γουίλιαμ με την 30χρονη Κέιτ Μίντλετον, ένα κορίτσι με ιδιαίτερο στιλ, ανανέωσε το θεσμό της μοναρχίας.  Η «ταπεινή» καταγωγή της δεν μέτρησε ποτέ για τους Άγγλους μπροστά στη γοητεία της, τον έξυπνο τρόπο που χειρίζεται τα μίντια, την αυτοπεποίθηση με την οποία φέρεται σε όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Είναι μια γυναίκα με προσωπικότητα που δεν θα άφηνε ποτέ το θρόνο να καθορίσει τη ζωή και τις επιλογές της. Η σιγουριά της αναμφίβολα πηγάζει από την αγάπη και απόλυτη υποστήριξη του συζύγου της -κάπου τα οστά της Γουόλις Σίμπσον στριφογυρνούν ενθουσιασμένα. Βέβαια, το παζλ που ήρθε να συμπληρώσει η Κέιτ ήταν σχετικά εύκολο: οι γυναίκες που είχαν μείνει να εκπροσωπούν τον οίκο των Ουίνδσορ μετά το θάνατο της Νταϊάνα, δηλαδή η Ελισάβετ και η Καμίλα, δεν συγκαταλέγουν τη φωτογένεια ανάμεσα στα προτερήματά τους.

ΚΥΡΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
«Θα με αγαπάς ακόμα όταν γίνω 64;» αναρωτιόταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ στο Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band του 1967. Πέρασε καιρός ώσπου να πατήσει τα 64, πόσω μάλλον τα 69, πέρυσι, οπότε παντρεύτηκε την 51χρονη Νάνσι Σέβελ. Το γεγονός ότι η Σέβελ δεν θυμίζει την αμέσως προηγούμενη, δεύτερη σύζυγό του, την εκκεντρική Χέδερ Μιλς, αλλά υπήρξε φίλη της πρόωρα χαμένης από καρκίνο πρώτης συζύγου του Λίντα την έχει κάνει συμπαθή σε όλους. Η Νάνσι είναι η power wife που έχει ανάγκη κάποιος σαν τον σερ Πολ, όταν πια χρειάζεται ένα σταθερό στήριγμα.
Με ορμή που παραπέμπει σε σενάριο σαπουνόφουσκας, η 43χρονη Γουέντι Ντενγκ, σύζυγος του 81χρονου Ρούπερτ Μέρντοχ, ήρθε στο προσκήνιο με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών της εφημερίδας του συζύγου της News of the World. Αν και φορούσε ροζ Chanel σακάκι, δεν δίστασε να επιτεθεί στον ακτιβιστή που αποπειράθηκε να πετάξει κρέμα στο πρόσωπο του συζύγου της την πρώτη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης. Με τον τρόπο της έδωσε την απαραίτητη έμφαση στο «power» μπροστά από το «wife».
Για τις παραπάνω κυρίες τα όρια του έρωτα, της οικογένειας και της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι, δίχως άλλο, δυσδιάκριτα. Στους κακοπροαίρετους που λένε ότι οι γάμοι τους είναι κινήσεις καριέρας, η απάντηση είναι απλή. Η μόνη καριέρα που θρέφουν είναι του συζύγου τους. Θα έχει ενδιαφέρον βέβαια να δούμε αν η Μισέλ Ομπάμα θα ακολουθήσει την πορεία της Χίλαρι Κλίντον.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου