Οργανωτικός ή Ψυχαναγκαστικός;

OCD_3

Οργανωτικός ή Ψυχαναγκαστικός;

Η οργάνωση ως ένα βαθμό κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, αφού μας βοηθάει να βγάλουμε εις πέρας όσες δουλειές και υποχρεώσεις έχουμε και να εκπληρώνουμε τους στόχους μας. Μας κάνει πιο αποδοτικούς επίσης, κυρίως στην δουλειά μας και μας εξοικονομεί χρόνο, που στις μέρες μας είναι πολύτιμος.
Το πρόγραμμα μας δημιουργεί ασφάλεια και μας μειώνει το άγχος. Ειδικά σε ανθρώπους με πλούσιες δραστηριότητες στην εργασία και στην οικογένεια, είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής τους.
Όπως σε όλα όμως τα πράγματα, έτσι και εδώ, μέτρον άριστον. Αν ξεπεράσουμε το μέτρο και η τάξη σε συνδυασμό με την οργάνωση μας γίνει εμμονή και βασική ενασχόληση, τότε η ζωή μας γίνεται πιο δύσκολη. Τότε ανάλογα τα συμπτώματα μπορεί να πρόκειται για Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική διαταραχή.
Ποια στοιχεία έχουν τα άτομα που πάσχουν από Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή (4 ή περισσότερα στοιχεία απ´τα παρακάτω αρκούν):
Υπάρχει έντονη ενασχόληση με λεπτομέρειες, κανόνες, λίστες, με την τάξη, τα προγράμματα, σε βαθμό όμως που το βασικό σημείο της δραστηριότητας χάνεται. (πχ. Πριν ξεκινήσουν για το γραφείο ελέγχουν αν έχουν σβήσει τα φώτα, αν στάζουν οι βρύσες, αν έχουν κλείσει τον θερμοσίφωνο, αν έχουν κλειδώσει τις πόρτες).
Εμφανίζεται μια τελειοθηρία σε βαθμό που εμποδίζει την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή ενός στόχου. (Π.χ. δεν ολοκληρώνουμε μια προγραμματισμένη δουλειά αν δεν πληρούνται όλες οι υπερβολικές απαιτήσεις μας).
Υπερβολική αφοσίωση στην εργασία και την παραγωγικότητα με αποκλεισμό των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου και των φιλικών σχέσεων (που δεν εξηγείται από φανερή οικονομική ανάγκη).
Υπερβολικά ευσυνείδητοι, λεπτολόγοι και άκαμπτοι σε θέματα ηθικής, ηθών ή αξιών.
Αδυνατούν να πετάξουν εύκολα πράγματα φθαρμένα ή χωρίς αξία ακόμα και αν δεν έχουν συναισθηματική αξία.
Δεν συνεργάζονται με άλλους ανθρώπους, εκτός αν εκείνοι υποταχθούν στον ακριβή δικό τους τρόπο που κάνουνε τα διάφορα πράγματα.
Υιοθετούνε έναν αρκετά σφιχτό τρόπο στο ξόδεμα των χρημάτων και θεωρούνε πως τα χρήματα πρέπει να συσσωρεύονται.
Είναι άκαμπτοι και ισχυρογνώμονες.
Έντονη ενασχόληση με την καθαριότητα (συχνό πλύσιμο χεριών).
Το άτομο με Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική διαταραχή συνήθως συνοδεύεται και από κατάθλιψη, διαταραχή πρόσληψης τροφής ή κρίση πανικού και θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία και ανάλογα την περίπτωση συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου