Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά


Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά

Αν δώσετε στο παιδί σας απεριόριστη ελευθερία, μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο, ενώ αν το περιορίζετε μπορεί να γίνει ανασφαλές. Άρα, ένα ανεξάρτητο παιδί μεγαλωμένο με ισορροπία είναι το κλειδί. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από την αγκαλιά των γονιών τους. Πριν συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται δουλειά από τη μεριά των γονιών, ώστε νε μεγαλώσουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα παιδιά.
Καταρχήν πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού σας και να αντιδράτε αναλόγως. Δείτε αν είναι σε θέση να χειριστεί κάποια δουλειά μέσα στο σπίτι και τότε να του αναθέσετε την κατάλληλη. Αυτό μπορεί να αφορά το πλύσιμο των πιάτων ή το στρώσιμο του τραπεζιού. Οι δουλειές θα αναπτύξουν στο παιδί σας το αίσθημα ευθύνης και μπορεί επίσης, να ωθήσουν την αυτοπεποίθηση του, καθώς βλέπουν ότι προσφέρουν κάτι πολύτιμο στην οικογένεια.
Ένας άλλος τρόπος για να διδάξετε στο μικρό σας την ανεξαρτησία, είναι να του δείξετε πώς να είναι άνετο σε μια κουζίνα και τελικά πώς να ετοιμάζει απλά γεύματα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να έχει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και να περνάει χρόνο μαζί σας. Και τελικά θα μπορέσει να αναλάβει κάποιες ευθύνες και να γίνει πιο ανεξάρτητο.
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει είναι φυσιολογικό να θέλει να περνάει όλο και πιο πολύ χρόνο μόνο του. Θα πάει σε πάρτι ή σε σπίτια φίλων, όπου δεν θα μπορείτε να παρευρίσκεστε. Αφήστε το παιδί σας ελεύθερο να είναι με τους φίλους του αλλά, να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές. Και αυτό θα το πετύχετε με τις κατάλληλες ερωτήσεις που θα του κάνετε, προτού το αφήσετε να επισκεφτεί το σπίτι ενός φίλου.
Δώστε στο παιδί σας ένα ημερολόγιο και να του μάθετε τη συνήθεια να καταγράφει τις υποχρεώσεις του. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί να έχει πολλές υποχρεώσεις, όπως ραντεβού σε έναν ιατρό, γενέθλια φίλων και πολλά άλλα. Ένα ανεξάρτητο παιδί βασίζεται στον εαυτό του, όχι στους γονείς του, και γνωρίζει όλα τα ραντεβού του. Τέλος, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το μικρό σας να βρίσκει τρόπους για να ψυχαγωγείται. Πρέπει να μάθει να βρίσκει δραστηριότητες που του είναι ενδιαφέρουσες, όπως κάποιο άθλημα, μια βόλτα ή μια άλλη ασχολία και με αυτό τον τρόπο θα γίνεται πιο ανεξάρτητο, όσο μεγαλώνει.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου