Πώς να χειριστείτε ένα παιδί που λέει ψέματα

Πώς να χειριστείτε ένα παιδί που λέει ψέματα


Όλοι οι γονείς θέλουν να πιστεύουν, ότι τα παιδιά τους δεν θα τους πούνε ποτέ ψέματα. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη, γιατί τα ψέματα είναι ένα μέρος της ανάπτυξης των μικρών σας και όλα θα περάσουν από αυτό το στάδιο. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που ψεύδεται, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία του, τις συνθήκες και τους λόγους και πόσο συχνά εμφανίζει αυτή τη συμπεριφορά.
Τα παιδιά που είναι μικρότερα από 6 ετών, δεν είναι ακόμα σε θέση να διακρίνουν απόλυτα τη φαντασία με τη πραγματικότητα. Άρα συνήθως τα ψέματα τους δεν κρύβουν σκοπιμότητα. Αν τα παιδιά σας ψεύδονται και είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε πρέπει να εξετάσετε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν μια τιμωρία ή απλά να παίζουν ένα παιχνίδι, λέγοντας κάτι βγαλμένο από τη φαντασία τους. Ως γονείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε τα μικρά σας με νευρικότητα, διότι υπάρχει πιθανότητα να νιώθουν, ότι δεν μπορούν να σας εκμυστηρευτούν τίποτα και μπορεί να αποφεύγουν να σας λένε την αλήθεια. Πρέπει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και ότι μπορούν να σας μιλήσουν, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τον θυμό σας. Εξηγήστε στα μικρά σας, ότι το αν σας λένε την αλήθεια δεν θα νευριάσετε και ότι τα ψέματα μόνο αρνητικές συνέπειες φέρνουν.
Αν πιάσετε τα παιδιά σας να σας κρύβουν την αλήθεια, μη τα τιμωρήσετε, αντ αυτού πείτε τους να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Ποια είναι η διαφορά; Η τιμωρία απορρέει από τον θυμό, ενώ οι συνέπειες επικεντρώνονται στη διόρθωση της λανθασμένης συμπεριφοράς τους. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν, ότι τα ψέματα δεν είναι μέρος της οικογένειας σας και ότι αν έχουν σαν γνώμονα στη ζωή τους την αλήθεια, θα νιώσετε πολύ περήφανοι για εκείνα. Επίσης, σαν γονείς πρέπει να αξιολογήσετε και τη δική σας συμπεριφορά. Αν τα παιδιά σας πιάσουν να λέτε ψέματα, για να αποφύγετε μια κατάσταση, το πιο πιθανό είναι να σας μιμηθούν. Δίνοντας το καλό παράδειγμα εσείς πρώτοι, θα το ακολουθήσουν και εκείνα.
Τέλος, να θυμάστε ότι εφόσον μια περίεργη συμπεριφορά επαναλαμβάνεται κατά εξακολούθηση, ίσως είναι καλύτερα να απευθυνθείτε έναν ειδικό, ώστε να πάρετε τις κατάλληλες συμβουλές.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου