Κάποια... μυαλά είναι ευάλωτα στο φαστ φουντ

Κάποια... μυαλά είναι ευάλωτα στο φαστ φουντ

Εάν αναρωτιέστε γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να πάψετε να λαχταράτε τα φαστ φουντ, κατηγορήστε τον εγκέφαλό σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως για να απορρίψουμε τα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως αυτά των ταχυφαγείων, θα πρέπει να συνεργαστούν δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Επιστήμονες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ομάδα εθελοντών, οι οποίοι κοιτούσαν δεκάδες φωτογραφίες τροφίμων και έλεγαν στους επιστήμονες ποια τους άρεσαν περισσότερο. Με τον τρόπο αυτόν, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών με μεγάλο αυτοέλεγχο στις διατροφικές επιλογές τους και εκείνων που δεν είχαν κανέναν αυτοέλεγχο.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις μας οι οποίες βασίζονται σε αξίες. Όταν μειώνεται η δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή απορρίπτουμε κάτι, ενώ όταν αυξάνεται η δραστηριότητα στην ίδια περιοχή το επιλέγουμε. Η νέα μελέτη έδειξε πως στους εθελοντές δίχως αυτοέλεγχο η εν λόγω περιοχή παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα, αλλά με μοναδικό γνώμονα τη γεύση των τροφίμων και όχι τη θρεπτική αξία τους (όπως προέκυπτε απ' όσα έλεγαν οι εθελοντές για να αιτιολογήσουν τις επιλογές τους).
Στους εθελοντές με αυτοέλεγχο, όμως, η καθοριστική περιοχή ήταν ο πλαγιοπίσθιος προμετωπιαίος φλοιός _ μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου που επίσης επηρεάζει τις αποφάσεις μας με βάση τις αξίες μας. Και οι δύο περιοχές πάντως ενεργοποιούνταν σε όλους τους εθελοντές κατά τη διαδικασία της απόφασης για το ποια τρόφιμα προτιμούν και ποια όχι _ η διαφορά ήταν πως σε όσους είχαν αυτοέλεγχο επικρατούσε ο πλαγιοπίσθιος προμετωπιαίος φλοιός και όχι ο μεσοκοιλιακός.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος της 1ης Μαΐου της Επιθεώρησης «Science». Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου