Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Εφηβεία: Όταν η κόρη δεν κάνει δουλειές στο σπίτι

Εφηβεία: Όταν η κόρη δεν κάνει δουλειές στο σπίτι

Αναγνώστριά μας ρωτά: 
Γεια σας η κορη μου είναι στην εφηβεία και το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα που αντιμετωπίζω μαζί της έχει να κάνει με την ακαταστασία. Το δωμάτιό της είναι χάος, αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες που της βάζω όχι μόνο στο δικό της δωμάτιο αλλά και στο υπόλοιπο σπίτι στο μπάνιο για παράδειγμα. Σας παρακαλώ θα ήθελα να με βοηθήσετε πώς πρέπει να χειριστώ όλη αυτή την αντιδραστικότητα που παρουσιάζει, μια απάντησή σας θα βοηθούσε πολύ, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς. 
Αγαπητή αναγνώστρια,
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι διαφωνίες και οι καυγάδες μεταξύ γονιών και εφηβών να έχουν αφορμή και θέμα τις δουλειές του σπιτιού. Μερικοί γονείς εγκαταλείπουν την ελπίδα τα παιδιά τους να συμμαζεύουν από μόνα τους. Άλλοι βιώνουν μια συνεχιζόμενη ατμόσφαιρα θυμού με απειλές και φωνές. Ούτε η μία ούτε η άλλη προσέγγιση είναι πιθανό να βοηθήσουν τα πράγματα πολύ.
Το παιδί σας δεν είναι πια τα παιδί. Βρίσκεται σε μία ηλικία, λίγα χρόνια πριν από την ενηλικίωσή της και αναζητάει όπως κάθε έφηβη περισσότερη ανεξαρτησία. Οι γονείς πρέπει να σέβονται την ανάγκη ενός εφήβου για την ανεξαρτησία και την ατομικότητα. Αλλά και οι έφηβοι πρέπει να έχουν κάποιο σεβασμό για τους βασικούς κανόνες των γονιών τους.
Σαν γονιός θα πρέπει να θέσετε κάποιους κανόνες και κάποιες προσδοκίες για το πώς θέλετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται στο σπίτι σας. Μπορείτε να επιβάλλετε ορισμένες συγκεκριμένες απαιτήσεις και παράλληλα να χορηγήσετε στο παιδί σας περισσότερη ελευθερία για το πώς θα είναι το δωμάτιο της, ή για το πώς θα ντυθεί. Επιτρέποντάς της να εκφράζεται πιο ελεύθερα θα μπορούσε πραγματικά να τη βοηθήσει να αισθάνεται πιο ευτυχισμένη, να βελτιώσει τη σχέση σας, και να καταστήσει ευκολότερο να συμφωνήσετε σε θέματα καθαριότητας.
Πρακτικά για το θέμα της καθαριότητας σκεφτείτε τις προσδοκίες σας και αποφασίστε τι είναι πραγματικά σημαντικό για σας και για τι είστε διατεθειμένη να κάνετε τα στραβά μάτια. Μόλις ξέρετε τι θέλετε,  καθίστε, μιλήστε και διαπραγματευτείτε με τη κόρη σας. Σχεδιάστε μαζί ένα πρόγραμμα καθαριότητας με ανταμοιβή αν ακολουθηθεί και συνέπειες αν δεν. Το σημαντικό να θυμάστε είναι να είστε συνεπής και στις δύο περιπτώσεις και να μη το βάλετε κάτω και ξεχάσετε το πρόγραμμα με τη πρώτη δυσκολία.
Τέλος, μη προσπαθήσετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεται. Είναι πιθανό να πρέπει να σεβαστείτε την ατομικότητα της και να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι μπορεί για αυτήν η καθαριότητα και το συμμάζεμα να μην είναι όσο σημαντικά όσο για σας. ‘Οσο και να της φωνάξετε, όσο και να θυμώνετε ίσως να μην αξίζει να χαλάτε τις σχέσεις σας γι’ αυτό το λόγο.   http://www.boro.gr/