Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Ελληνική μελέτη αποδίδει τον συσχετισμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ροφήματος
Καφές ο... αντιφλεγμονώδης που προστατεύει από τον διαβήτη


Αθήνα 
Τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με εκείνα που δεν προτιμούν το εν λόγω ρόφημα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition.
Ο δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος και οι συνεργάτες του στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αποδίδουν τον συσχετισμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ.
Η μελέτη
Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε ένα τυχαίο 1.300 ανδρών και γυναικών, το 2001 και 2002, που ήταν 18 ετών και άνω, από την περιοχή της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σ’ ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο, που περιείχε και ερωτήσεις για τη συχνότητα κατανάλωσης καφέ.
Η κατανάλωση λιγότερων από 1,5 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, ορίστηκε ως «περιστασιακή» και άνω των 1,5 φλιτζανιών ως «συνήθης». Οι 816 συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν «περιστασιακοί» καταναλωτές καφέ, οι 385 «συνήθεις», ενώ 239 δεν έπιναν καφέ.
Οι επιστήμονες προχώρησαν και σε αιματολογικές εξετάσεις στους συμμετέχοντες προκειμένου να εκτιμήσουν τα επίπεδα των πρωτεϊνικών δεικτών της φλεγμονής. Επίσης αξιολόγησαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, που αποτελούν δείκτη της ικανότητας του σώματος να εξουδετερώνει τις βλάβες τις οποίες προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Περισσότερος καφές, μικρότερος κίνδυνος διαβήτη
Επανεξετάζοντας το αρχικό δείγμα δέκα χρόνια αργότερα, ο δρ Παναγιωτάκος παρατήρησε ότι 191 εθελοντές είχαν εκδηλώσει διαβήτη, δηλαδή 13% των ανδρών και 12% των γυναικών. Τα άτομα που είχαν αναφέρει την υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι «συνήθεις» καταναλωτές καφέ είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά με τους μη καταναλωτές, ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η κατανάλωση άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων. Τα επίπεδα του αμυλοειδούς ορού (δείκτης φλεγμονής στο αίμα) εξηγούσαν εν μέρει τη σχέση καφέ και διαβήτη. Όσο υψηλότερη η κατανάλωση καφέ, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα του αμυλοειδούς.
Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να συντελούν στο παρατηρούμενο αποτέλεσμα. «Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, ενώ τα αντιοξειδωτικά αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Άρα τα αντιοξειδωτικά του καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμα, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου τους» σημειώνει ο δρ Παναγιωτάκος.http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου