Κατασκήνωση: Οι βασικοί λόγοι που πρέπει να πάει το παιδί σου

Κατασκήνωση: Οι βασικοί λόγοι που πρέπει να πάει το παιδί σου

Όταν μιλάμε για κατασκήνωση και ειδικά για παιδιά, τότε η πρώτη εμπειρία είναι... το ήμισυ του παντός! Και αυτό γιατί από τη μία, αν αυτή η πρώτη φορά στη κατασκήνωση είναι γεμάτη από καλές αναμνήσεις τότε σίγουρα τα παιδιά θα συνεχίσουν να ανανεώνουν το ραντεβού τους για... πολλά καλοκαίρια ακόμα! Από την άλλη αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά αυτή τη πρώτη φορά, τότε δεν θα ήταν άσχημο να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία τόσο στα παιδιά μας όσο και στην κατασκήνωση.
Γράφει η Κοντακτσή Ασπασία από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα
Τα οφέλη της παιδικής κατασκήνωσης είναι πάρα πολλά και ο κάθε γονιός μπορεί να τα εντοπίσει στο χαρακτήρα του δικού του παιδιού με διαφορετικό τρόπο. Τα ίδια τα παιδιά εστιάζουν στο ότι κάνουν διακοπές μόνο με φίλους μακριά από τους γονείς τους, αλλά κατά βάση μία κατασκήνωση είναι ένας πολύπλευρος παράγοντας που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν από:
  1. Κανόνες-όρια
  2. Υπευθυνότητα-Συνέπεια-Ανεξαρτητοποίηση
  3. Ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων-Φιλία
  4. Επαφή με τη φύση-Υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής
Βάση της δικής μου εννεαετούς κατασκηνωτικής εμπειρίας, θεωρώ πως πρώτα από όλα τα παιδιά στην κατασκήνωση εξοικειώνονται στο να υπακούουν σε κανόνες, καθώς και να μαθαίνουν τόσο τα όρια τους όσο και των υπολοίπων ανθρώπων γύρω τους. Έπειτα, αρχίζουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να μαθαίνουν τον εαυτό τους καλύτερα, μιας και θα πρέπει εντός ομάδας να συνεργαστούν με τον ομαδάρχη και τα υπόλοιπα παιδιά, να είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή. Επίσης, έρχονται αρκετά κοντά με τα παιδιά που απαρτίζουν την ομάδα στην οποία ανήκουν, μιας και περνούν ολόκληρα εικοσιτετράωρα μαζί, αναπτύσσοντας συνήθως ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα παιδιά μέσω των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης.
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη, όμως είναι ότι στην κατασκήνωση όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως μαθαίνουν να έρχονται κοντά με τη φύση και να αποστασιοποιούνται από την έντονη ενασχόλησή τους με την τεχνολογία, που τα κρατάει συνήθως «κολλημένα» στο καναπέ! Υιοθετούν σιγά-σιγά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μιας και σε καθημερινή βάση ασχολούνται με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη σωματική δραστηριότητα. Ακόμα και ο τρόπος που τρέφονται αλλάζει αφού μαθαίνουν να τρώνε πρωινό, διάφορα φρούτα και λαχανικά, πολλά και μικρά γεύματα, να τρώνε ή τουλάχιστον να μπαίνουν σε διαδικασία να δοκιμάζουν όλα τα φαγητά που τους σερβίρονται, να τρώνε σε συγκεκριμένες ώρες και πάντα στη τραπεζαρία χωρίς τηλεόραση ή υπολογιστή! Και όλα αυτά διότι πρώτα τα κάνουν το αρχηγείο, έπειτα οι ομαδάρχες και τα υπόλοιπα παιδιά με αποτέλεσμα να μιμούνται την όλη διαδικασία!
Οι κατασκηνώσεις αποτελούν τις μοναδικές και γεμάτες εμπειρίες όλων των παιδιών, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να ωριμάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιλέξτε μία κατασκήνωση μαζί με το παιδί σας που να πληροί όλες τις απαιτήσεις σας και θα δείτε πως μετά από χρόνια μόνο νοσταλγία θα γεμίζει τις καρδιές των μικρών μας φίλων τούτη η επιλογή! Καλό Καλοκαίρι & Καλή Κατασκηνωτική περίοδο για όλους!
Υ.Γ.: Αν η κατασκήνωση ήταν άρωμα θα ήταν δροσερό με νότες χαράς & ξενοιασιάς!http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου