Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια


Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια

Οι περισσότερες σχέσεις που καθορίζουν τη ζωή μας δεν τις επιλέγουμε, αλλά είναι δεσμοί αίματος και μας συνοδεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η αδελφική σχέση πρωταγωνιστεί παντού, από τις αρχαίες τραγωδίες μέχρι τα παραμύθια, όπου αδέλφια θυσιάζονται αλλά και αλληλοκαταστρέφονται. Μπορεί όλα αυτά να είναι φανταστικές ιστορίες, όμως αντικατοπτρίζουν ένα μέρος της αληθινής ζωής. Γιατί ενώ πολλά παιδιά έχουν τη τύχη να είναι καλύτεροι φίλοι με τα αδέλφια τους, υπάρχουν και σχέσεις ζήλιας. Η αντιπαλότητα συχνά ξεκινάει ακόμη και πριν γεννηθεί το δεύτερο παιδί και συνεχίζεται μέχρι να μεγαλώσουν. Μπορεί να είναι απογοητευτικό να ακούτε τα παιδιά σας να μαλώνουν για το παραμικρό. Όμως, είναι ακόμα πιο δύσκολο να σταματήσετε τις εχθροπραξίες.
Γιατί τα αδέλφια έχουν ανταγωνισμό;
Πολλά και διαφορετικά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα ζήλιας και ανταγωνισμού μεταξύ αδελφών. Όπως για παράδειγμα αν έχετε μικρά παιδιά, είναι φυσικό να μαλώνουν, εάν το ένα πειράζει τα παιχνίδια του άλλου, διότι θέλουν να προστατεύουν τα υπάρχοντα τους και μαθαίνουν να οριοθετούν το χώρο τους. Επίσης, τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν μια ισχυρή αίσθηση της δικαιοσύνης και της ισότητας, έτσι ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν, γιατί τα μικρότερα αδέλφια τους αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Από την άλλη μεριά, οι έφηβοι αναπτύσσουν μια αίσθηση της ατομικότητας και της ανεξαρτησίας και μπορεί να δυσανασχετούν, αν πρέπει να βοηθήσουν τα νεότερα αδέλφια τους ή ακόμα και αν χρειάζεται να περάσουν χρόνο μαζί τους. Όλες αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάσουν την αδελφική σχέση και να δημιουργήσουν συναισθήματα ανταγωνισμού.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να μαλώνουν τα αδέλφια συχνά, είναι ο τρόπος που επιλύνετε εσείς ως γονείς τα προβλήματα σας. Αν έχετε συνηθίσει να φωνάζετε και να δημιουργείτε συγκρούσεις, τότε και τα μικρά θα σας μιμηθούν. Άρα, όταν φτάσει η στιγμή να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που έχουν με τα αδέλφια τους, θα φωνάζουν για να το λύσουν.
Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό;
Οι συγκρούσεις δεν είναι ευχάριστες για μια οικογένεια, γι αυτό και πρέπει να βρείτε λύσεις αντιμετώπισης. Μπορεί να σας ακούγεται οξύμωρο, αλλά αν μαλώνουν τα παιδιά σας, μην παρέμβετε, εκτός αν υπάρχει κίνδυνος σωματικής βλάβης. Αν συνηθίζετε να παρεμβαίνετε, δεν θα λύσετε το πρόβλημα, γιατί τα μικρά θα περιμένουν τη βοήθεια σας, για να σταματήσουν τον καυγά. Αν δείτε ότι ο αγώνας κλιμακώνεται, τότε να τα χωρίσετε με ηρεμία και να τους δώσετε λίγο χρόνο, για να ανασυγκροτήσουν τα συναισθήματα τους. Και να θυμάστε ότι, όταν τα παιδιά μαλώνουν σε φυσιολογικό βαθμό, μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις διαφορές και πώς να ελέγχουν τα συναισθήματα τους, κάτι που θα τους χρησιμεύσει στη μετέπειτα ζωή τους.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου