Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Μοναξιά: Γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν να μην έχουν κανέναν...

Μοναξιά: Γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν να μην έχουν κανέναν...

Αναγνώστριά μας ρωτά:
Καλησπέρα σας Ονομάζομαι Ευαγγελία και νιώθω τεράστια μοναξιά Ως παιδί στο σπίτι ήμουν θύμα κακοποίησης απο την οικογένεια μου και στο σχολείο θύμα συνεχών εκφοβισμών δεν είχα ποτέ φιλικό κύκλο Επίσης πάντα όσο μεγάλωνα είχαμε στο σπίτι πόρνες... Στην ενήλικη ζωή μου είμαι μορφωμένη αλλά δεν βρίσκω εργασία ουτε καν για να πουλαώ παπουτσάκια Έχω πρόβλημα στο πώς θα τραφώ στο να πληρώσω λογαριασμους και φυσικά στο να βγαίνω. Γίνεται εμφανές οτι το να γνωρίσω καινούργιο κόσμο και να βγαίνουμε χαλαρά είναι σενάριο επιστημονικης φανατσίας. Σε όλη μου την ζωή και μετά απο τεράστια προσωπική μου προσπάθεια έκανα 2 κολλητές φίλες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και που εξαφανίστηκαν απο την ζωή μου χωρίς να μού πούν τον λόγο... Βοήθεια
Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 
Αγαπητή αναγνώστρια,
Μια βασική ανθρώπινη επιθυμία είναι να έχουμε ανθρώπους κοντά μας που μας αγαπάνε. Πολλές φορές, όμως, ασυνείδητα με τη συμπεριφορά μας ωθούμε τους άλλους μακριά.
Αναφέρετε χωρίς πολλές λεπτομέρειες και σχεδόν επιγραμματικά αρκετές δύσκολες καταστάσεις, τόσο τωρινές όσο και του παρελθόντος. Έχετε αντιμετωπίσει άσχημες και τραυματικές συμπεριφορές μέσα στο οικογενειακό σας περιβάλλον και φαντάζομαι αυτό έχει επηρεάσει τη δυνατότητα σας να αναπτύξετε στενές συναισθηματικές σχέσεις. Η κακοποίηση στο οικογενειακό σας περιβάλλον και ο εκφοβισμός στο σχολείο αναρωτιέμαι αν έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση σας και την εμπιστοσύνη που έχετε και δείχνετε στους γύρω σας.
Το πιο δύσκολο στις σχέσεις με άλλους είναι να μη φοβόμαστε να δείχνουμε τις αδυναμίες μας και τα τρωτά μας σημεία. Αυτό είναι όμως και αυτό που απελευθερώνει και κάνει αυτές τις σχέσεις πολύ πιο έντονες και στενές.
Παράλληλα αναφέρετε ότι είστε άνεργη και έχετε οικονομικές δυσκολίες - πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα σας που σίγουρα επηρεάζουν όχι μόνο τη διάθεση σας αλλά και τη δυνατότητα να βγείτε έξω και να γνωρίσετε καινούριο κόσμο.
Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθούσε να εξερευνήσετε αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε και με το να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις θα σας υποστηρίξει να επεξεργαστείτε τα γεγονότα του παρελθόντος και να προβείτε στις αλλαγές που επιθυμείτε. Είναι μια διαδικασία που παίρνει καιρό και θέλει υπομονή.
Για ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, πολλοί δήμοι στη Ελλάδα προσφέρουν δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς. Με την υποστήριξη που θα λάβετε θα επηρεαστεί θετικά η αυτοπεποίθηση σας, θα είστε πιο έτοιμη και δυνατή και να ανοιχτείτε στους γύρω σας και θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας.http://www.boro.gr/