Καλύτερο για τα δόντια το τσάι με γάλα

Καλύτερο για τα δόντια το τσάι με γάλα

Αν σας αρέσει να πίνετε τσάι με γάλα, η είδηση που ακολουθεί θα σας χαροποιήσει: επιστήμονες από τον Καναδά ανακάλυψαν ότι η συνήθεια αυτή προστατεύει τα δόντια από τις κηλίδες.
Μάλιστα η προστατευτική δράση του γάλακτος είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι η λεύκανση που επιτυγχάνεται με τις ειδικές οδοντόπαστες και εξίσου αποτελεσματική με ορισμένα προϊόντα λεύκανσης, αναφέρουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Οδοντικής Υγιεινής» (IJDH).
«Το τσάι είναι το δεύτερο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ρόφημα στον κόσμο (το πρώτο είναι ο καφές) και η επεξεργασία που υφίσταται επηρεάζει την δημιουργία κηλίδων στα δόντια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άβα Τσάου, επίκουρη καθηγήτρια Στοματικής Βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στο Έντμοντον.
«Όσο περισσότερη επεξεργασία υφίσταται ή όσο περισσότερο οξειδώνεται, τόσο ενισχύεται η ικανότητά του να δημιουργεί κηλίδες στα δόντια».
Αυτό οφείλεται στις ταννίνες που περιέχει - μία ομάδα υδατοδιαλυτών ουσιών που του χαρίζουν την πικρή γεύση του και οι οποίες έχουν σκούρο χρώμα.
Η νέα μελέτη, που έγινε σε δόντια, έδειξε ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι περιορίζει σημαντικά την δημιουργία κηλίδων, διότι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος, η καζεΐνη, ενώνεται με τις τανίνες και τις αδρανοποιεί.Στο πλαίσιό της, η δρ Τσάου ανέλυσε το χρώμα δοντιών που είχαν εξαχθεί από ασθενείς και στη συνέχεια τα εξέθεσε σε διάλυμα σκέτου τσαγιού ή σε διάλυμα τσαγιού με γάλα θερμοκρασίας 37 βαθμών Κελσίου (χλιαρό).Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, ανέλυσε εκ νέου το χρώμα των δοντιών, διαπιστώνοντας πως εκείνα που είχαν εμβαπτιστεί στο σκέτο τσάι είχαν πολύ έντονες κηλίδες.
Στην πραγματικότητα, η παρατηρούμενη διαφορά με το γάλα «ήταν συγκρίσιμη με την αλλαγή που βλέπουμε με τα προϊόντα λεύκανσης και πιο έντονη από αυτή που επιτυγχάνεται με τις οδοντόπαστες λεύκανσης», εξήγησε η δρ Τσάου.ΠΗΓΗ: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου