Όταν το παιδί μου αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία

Όταν το παιδί μου αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία


Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε την ιδιαίτερη ικανότητα να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με την ομιλία. Ξεκινάμε με τη διαμόρφωση μιας σκέψης στο μυαλό μας και ύστερα αυτή μετατρέπεται σε έναν κώδικα, που τον αποκαλούμε γλώσσα. Έτσι ο εγκέφαλος στέλνει ένα μήνυμα στους μύες που ελέγχουν την ομιλία, ώστε να βγάλουν τους σωστούς ήχους. Στη συνέχεια, το στόμα, το πρόσωπο, ο λαιμός, η γλώσσα και οι μύες του λαιμού κινούνται, για να σχηματίσουν λέξεις. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί τέλεια, όπως για παράδειγμα όταν παρατηρείται μια διακοπή στη ροή ομιλίας. Φυσικά ο καθένας μας είναι φυσιολογικό να κάνει λάθη ή να κομπιάσει κάποια στιγμή όταν μιλάει. Όμως, όταν αυτό γίνεται καθημερινά και αισθητό σε πολλούς ανθρώπους, τότε ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Γιατί τα παιδιά έχουν προβλήματα ομιλίας;
Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί κάποια παιδιά μπορεί να μιλάνε με δυσκολία. Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι δυσκολίες στην ομιλία συμβαίνουν επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα με τον τρόπο που τα μηνύματα του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν με τους μύες και τα μέρη του σώματος που απαιτούνται για την ομιλία. Επίσης, αρκετοί πιστεύουν, ότι το τραύλισμα μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση.
Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ομιλίας;
Αν το παιδί σας έχει μια δυσκολία στην ομιλία, μπορεί ο παιδίατρος σας να σας παραπέμψει σε έναν λογοθεραπευτή. Μπορεί επίσης, να χρειαστεί το μικρό σας να κάνει ένα τεστ ακοής, διότι αν δεν μπορεί να ακούσει καλά, τότε ενδεχομένως δεν μπορεί να ακούσει ούτε τον εαυτό του, όταν προφέρει τις λέξεις.
Εκτός από τις συνεδρίες λογοθεραπείας, ο θεραπευτής μπορεί να δώσει στο παιδί σας ασκήσεις, για να κάνει στο σπίτι, οι οποίες συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ομιλίας. Όσο πιο πολύ εργάζεται το μικρό σας, τόσο μεγαλύτερη βελτίωση θα παρατηρεί και θα αρχίσει να νιώθει πιο σίγουρο για την ομιλία του.
Αν το παιδί σας έχει ένα πρόβλημα με την ομιλία του, αν δηλαδή τραυλίζει, τότε ενδέχεται να αισθάνεται λυπημένο ή να ντρέπεται. Μπορεί επίσης, να αποφασίσει, ότι είναι πιο εύκολο να μη μιλάει πολύ. Αλλά, αγνοώντας το πρόβλημα και εσείς ως γονείς και το μικρό σας, δεν το λύνετε, απλά το διαιωνίζετε. Αντί λοιπόν να κρύβετε το γεγονός, ότι το παιδί σας τραυλίζει, επισκεφτείτε τον ειδικό και εξηγήστε αυτή τη κατάσταση στους δασκάλους τους σχολείου. Δυστυχώς, πολλές φορές τα παιδιά είναι σκληρά και μπορεί να κοροϊδεύουν το μικρό σας που έχει μια δυσκολία στην ομιλία. Όμως, πείτε στο παιδί σας να μη στεναχωριέται γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αν τα πειράγματα επιμένουν, ζητήστε βοήθεια από τους αρμόδιους του σχολείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και τέλος, να μάθετε στο μικρό σας να είναι υπομονετικό με τον εαυτό του και να του εξηγήσετε, ότι με πρακτική και σκληρή δουλειά θα ξεπεράσει τη δυσκολία της ομιλίας.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου