Όταν το παιδί ρωτάει για το σεξ…

Όταν το παιδί ρωτάει για το σεξ…


Οι περισσότεροι γονείς φοβάστε τη στιγμή που θα έρθει και θα πρέπει να απαντήσετε στις ερωτήσεις των παιδιών σας για το σεξ. Όμως, δεν θα πρέπει να αποφεύγετε το θέμα και θα πρέπει να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις με τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα με την ηλικία. Ήδη από την βρεφική ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το σώμα τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), αυτά τα σημάδια δεν έχουν καμία σχέση με σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μια φυσιολογική περιέργεια.
Να χρησιμοποιείτε ή όχι ψευδώνυμα για τα ιδιωτικά μέρη;
Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι 3 ετών, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις. Μπορεί να ακούγεται ιατρικό, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχετε ψευδώνυμα, διότι το παιδί πρέπει να μάθει τα σωστά ονόματα για τα μέρη του σώματος του. Και στη πραγματικότητα αυτό κάνουν και οι περισσότεροι γονείς. Γιατί μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 67% των γονέων χρησιμοποιούν τα πραγματικά ονόματα, για να αναφέρονται στα αρσενικά και στα θηλυκά μέρη του σώματος.
Τι να πείτε σε ένα μικρό παιδί που ρωτάει από πού προέρχονται τα μωρά;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, ότι το μωρό μεγαλώνει στη κοιλιά της μαμάς, χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες, γιατί αν είναι πολύ μικρό το παιδί σας, δεν θα καταλάβει. Ωστόσο αν είναι μεγαλύτερο από 6 ετών, μπορείτε να του εξηγήσετε περισσότερα πράγματα, χρησιμοποιώντας και μερικές ιατρικές ορολογίες. Επειδή πολλές φορές δυσκολεύεστε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις, μπορείτε να διαλέξετε βιβλία που να έχουν θέμα τη σεξουαλική ανάπτυξη. Το σίγουρο είναι ότι θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι πρέπει πάντα να είστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε απορία έχει το παιδί σας όσο αφορά το σεξ. Ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός, αν θέλετε το μικρό σας να μην έχει καμία σύγχυση για αυτό το θέμα και να μη μπερδευτεί από αυτά που μπορεί να του πουν οι φίλοι του.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου