Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Τablet και κινητά: Τι συνιστούν οι παιδίατροι τους γονείς

Τablet και κινητά: Τι συνιστούν οι παιδίατροι τους γονείς

Δεδομένου ότι περισσότερο από το 30% των παιδιών στις ΗΠΑ έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με μια κινητή συσκευή ενώ φορούν ακόμη πάνες, οι γιατροί θέλουν να βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν το ψηφιακό φαινόμενο.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να περνούν καθόλου χρόνο μπροστά από κινητά και tablets πριν από την ηλικία των 2 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να περιορίζονται στις δύο ώρες καθημερινά. Ωστόσο, οι παιδίατροι αλλάζουν τις συστάσεις τους προς τους γονείς, με βάση το γεγονός ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια αναπόφευκτα ψηφιακή εποχή. Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Ari Brown, MD, αναφέρει: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους γονείς. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις και θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές στην προσέγγισή μας. Ως παιδίατρος και μαμά, προσωπικά έχω παλέψει με το πώς να συμβουλεύω τις οικογένειες (και τη δική μου μαζί) ως προς την έκρηξη της τεχνολογίας, καθώς υπάρχουν πολλά οφέλη, αλλά σίγουρα και κάποιες ανησυχίες».
Το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν την υγιή πλευρά της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι στο χέρι των γονέων να αποφασίσουν πότε και για πόσο χρονικό διάστημα να εισάγουν τα παιδιά τους στην τεχνολογία. «Οι παλαιότερες κατευθυντήριες γραμμές μας, σχετικά με τον κανόνα των δύο ωρών, είχαν προηγηθεί της χρήσης των iPads στα σχολεία», αναφέρει η Dr. Brown.
Αναλυτικά οι νέες συμβουλές από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής:
  1. Αντιμετωπίστε τα τεχνολογικά μέσα, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στη ζωή του παιδιού σας (μάθετε τους διαδικτυακούς φίλους του, ελέγξτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται κτλ).
  2. Να είστε σωστό πρότυπο για το παιδί. Περιορίστε τη δική σας ενασχόληση με τα κινητά και τα tablets.
  3. Μάθετε στο παιδί την αξία της διαπροσωπικής επικοινωνίας (καλέστε φίλους του στο σπίτι, επισκεφθείτε τον παππού και τη γιαγιά).
  4. Οι οικογένειες που παίζουν μαζί, μαθαίνουν μαζί. Διαλέξτε ένα εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι και παίξτε παρέα με τα παιδιά.
  5. Χρησιμοποιήστε τα τεχνολογικά μέσα στο διάβασμα για το σχολείο. Θα βρείτε πληθώρα εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο.http://www.real.gr/