Γονίδιο ευθύνεται για τον εθισμό στο Ίντερνετ

Γονίδιο ευθύνεται για τον εθισμό στο Ίντερνετ

Οι γυναίκες που είναι εθισμένες στο Facebook, το Twitter και τις αγορές online μπορούν πλέον να κατηγορούν τα γονίδιά τους, αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 843 άνδρες και γυναίκες, εντόπισαν μία συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή, η οποία εμφανιζόταν συχνότερα σε όσους επιδείκνυαν συμπεριφορές χαρακτηριστικές με τον εθισμό στο Ίντερνετ – με την μεταλλαγή αυτή να είναι ιδιαιτέρως συχνή στις γυναίκες.
Η συγκεκριμένη μεταλλαγή, η οποία αφορά το επονομαζόμενο γονίδιο CHRNA4, κατά το παρελθόν έχει σχετισθεί και με τον εθισμό στη νικοτίνη.
Τα ευρήματα αυτά, πρακτικά σημαίνουν ότι «από βιολογικής πλευράς, ο εθισμός στο Ίντερνετ έχει την ίδια γενετική αιτία με τον εθισμό στο κάπνισμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστιαν Μόνταγκ, από το Εργαστήριο Νευρογενετικής του Τμήματος Βιολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.Και πρόσθεσε: «Ο εθισμός στο Ίντερνετ δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας, αλλά αληθινό πρόβλημα, το οποίο ερευνητές και θεραπευτές αντιμετωπίζουν με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα».
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Addiction Medicine» ο δρ Μόνταγκ και οι συνεργάτες του από το Κεντρικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (ZI) στο Μάνχαϊμ, κατέγραψαν λεπτομερώς τις συνήθειες των εθελοντών τους όσον αφορά τη χρήση του Ίντερνετ.
Έτσι ανακάλυψαν πως οι 132 από αυτούς επιδείκνυαν προβληματική συμπεριφορά, καθώς οι σκέψεις τους περιστρέφονταν όλη μέρα γύρω από το διαδίκτυο και ένιωθαν πολύ δυστυχισμένοι τις ώρες που έπρεπε να μένουν δίχως αυτό.Στη συνέχεια, συνέκριναν το γενετικό προφίλ αυτών των 132 εθελοντών με το προφίλ των υγιών συνομηλίκων τους. Έτσι διαπίστωσαν πως οι εθισμένοι εθελοντές ήταν συχνότερα φορείς της μεταλλαγής του CHRNA4 που σηματοδοτεί και τον εθισμό στη νικοτίνη.
Ο δρ Μόνταγκ επισήμανε ότι απαιτούνται περαιτέρω και μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθεί καλύτερα η συσχέτιση της εν λόγω μεταλλαγής με τον εθισμό στο Ίντερνετ. Ωστόσο πρόσθεσε πως όλα τα έως τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει γενετικές ρίζες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους άλλους εθισμούς.
«Εάν κατανοήσουμε καλύτερα αυτού του είδους τις συσχετίσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για την επινόηση αποτελεσματικότερων θεραπειών», κατέληξε.Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου