Αθήνα https://www.booked.net/
+10°C

Σήμερα η επιχείριση για τη διάσωση των τελευταίων παιδιών στην Ταϊλάνδη.


ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS
Στα οκτώ ανέρχονται τα αγόρια που έχουν βγει από το σπήλαιο στο οποίο εγκλωβίστηκαν στη βόρεια Ταϊλάνδη μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έδωσαν οι διασώστες στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, ενώ όλα είναι καλά στην υγεία τους. Σήμερα Τρίτη θα διεξαχθεί η τρίτη προσπάθεια για τη διάσωση των παιδιών που έχουν απομείνει μέσα στο σπήλαιο όπως και του προπονητή τους.
Τα παιδιά μετά τον απεγκλωβισμό τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. Τους χορηγήθηκε ορός και αντιβιοτικά ενώ έκαναν εμβόλιο για τέτανο και λύσσα, διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην Ταϊλάνδη. «Οι θερμοκρασίες τους ήταν χαμηλές, δύο είχαν κάποια ανωμαλία στα πνευμόνια τους και ένας είχε μια πληγή στον δεξί αστράγαλό του», συμπλήρωσε. Τα παιδιά, όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν και γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.
Η επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή ισοδυναμεί για τις αρχές με έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.
Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης κατεύθυνε τέσσερα αγόρια την Κυριακή και άλλα τέσσερα τη Δευτέρα μέσω των στενών, πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα εδώ και δύο εβδομάδες, στην επιφάνεια της γης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως τα ονόματα των διασωθέντων παιδιών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα «από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο», σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά είναι στην απομόνωση για να αποφευχθεί κίνδυνος μόλυνσης.
Το πρωί της Τρίτης τα παιδιά που έχουν βρίσκονται στο νοσοκομείο ζήτησαν και έφαγαν ψωμί και σοκολάτα ενώ σε όλα τα δωμάτια υπάρχει τηλεόραση, παρόλο που δεν επιτρέπεται ακόμα στα παιδιά να δουν για να μην επηρεαστεί η διανοητική τους κατάσταση.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν δήλωσε πως η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθείστις απαιτούμενες ενέργειες.
Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.
Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.https://www.huffingtonpost.gr/