Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Λαβρόφ για τις απελάσεις: Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, χωρίς να δίνει στοιχεία

Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε στο RT America ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε πως η Δύση σχηματίζει μία πολιτική απέναντι στη Ρωσία στη βάση του αναπόδεικτου «πολύ πιθανού» και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση», πολιτική που έχουν υποδείξει Ουάσινγκτον και Λονδίνο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα περί παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ και την υπόθεση Σκριπάλ.
«Αυτό το ‘πολύ πιθανό’ γίνεται μεταδοτικό. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εξήγηση γίνεται κανόνας στον οποίο οι φίλοι της Δύσης προσπαθούν να βασίσουν την πολιτικής τους σχετικά με τη Ρωσία. Τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς τον ίδιο δρόμο: ‘πολύ πιθανό’ και δεν δόθηκε κανένα στοιχείο» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
«Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση, όπως την έχουμε δει στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν 10 χρόνια για τη δηλητηρίαση πρώην πράκτορα, που κατοικούσε στο Λονδίνο, τον Λιτβινένκο. Η δίκη, που κατέληξε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη, ήταν επίσης μυστική. Τώρα οι έρευνες για τη δηλητηρίαση στο Σάλσμπερι επίσης εξελίσσονται χωρίς διαφανείς πληροφορίες να παρέχονται στο κοινό, χωρίς κάτι να δίνεται σε μας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε Ρώσο πολίτη, και ούτω καθεξής. Τώρα το ‘πολύ πιθανό’ γίνεται μεταδοτικό. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξηγήσεις γίνεται ο κανόνας με τον οποίο οι φίλοι μας στη Δύση προσπαθούν να βασίσουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία. Το τελευταίο γεγονός στην Ελλάδα είναι εντελώς στην ίδια κατεύθυνση: ‘πολύ πιθανό’ και δεν μας δίνονται στοιχεία».
Υπενθυμίζεται πως οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν πως επιδίδονταν σε παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και δωροδοκίες αξιωματούχων, κληρικών, μελών πολιτιστικών οργανώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων, προκειμένου να υποδαυλίσουν εντονότερες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, σχετικά με το θέμα, ενώ σε ανακοίνωσή του υποστηριζόταν πως πίσω από τις ενέργειες αυτές βρίσκεται η Ουάσινγκτον- ισχυρισμούς τους οποίους ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν αβάσιμους.
Σημειώνεται πως, σε δημοσίευμά τους το Σάββατο, οι Financial Times ανέφεραν πως η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών επέκτασης επιρροής στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και έκαναν λόγο για απόπειρες δωροδοκιών και «χρηματοδότηση ακροδεξιών» προκειμένου να υποδαυλιστούν εντονότερες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, για την ονομασία της ΠΓΔΜ.https://www.huffingtonpost.gr