Τα τρία κακά της μοίρας μας.Του Λέανδρου Ρακιντζή

Του Λέανδρου Ρακιντζή, Αρεοπαγίτη επί τιμή
Δεν μας έφθαναν τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι ταλαίπωροι κάτοικοι της- όσοι έχουν παραμείνει και δεν μπόρεσαν να μεταναστεύσουν. Ποια είναι αυτά; Τα μνημόνια, το οικονομικό με τη μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 25%, η σταδιακή εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η εκτεταμένη ανεργία των νέων, που στη καλύτερη περίπτωση βρίσκουν δουλειά σαν γκαρσόνια και οι υπόλοιποι επιζούν με χαρτζιλίκι από τις συντάξεις των παππούδων. Κι ακόμα περισσότερα: το brain drain, τα μυαλά που θα μας λείψουν, όταν τα χρειασθούμε, η απουσία επενδύσεων και η μη ανάπτυξη, η επιδρομή κατά της παιδείας και κατά των εθνικών ιδεωδών, το ξεπούλημα της Μακεδονίας και τα φημολογούμενα μυστικά σχέδια για την επίλυση του Αλβανικού και Κυπριακού προβλήματος.
Ήρθαν σαν κερασάκι στη τούρτα οι πρόσφατες πυρκαγιές, που ανέδειξαν σ΄όλο το μεγαλείο της την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη ηγεσίας και κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κρίσεων. Την παντελή απουσία της κυβερνήσεως κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες, που μια ικανή κυβερνητική δράση, θα μπορούσε να αποτρέψει τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών, η παντελής μη ανάλειψη ευθύνης εκ μέρους της κυβερνήσεως και των αρμοδίων υπουργών, για τους οποίους οι λέξεις παραίτηση και συγγνώμη έχει διαγραφεί από το μνημονικό τους.
Όσο για τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων κινούνται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά λόγω της παραπάνω αδρανείας της κυβέρνησης, που έπρεπε να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, γιατί το κυβερνάν σημαίνει προνοείν, θυμίζει τη λαϊκή παροιμία να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι.
Πυρ, γυνή και θάλασσα έλεγαν οι παλιοί, ότι ήταν τα τρία μεγαλύτερα κακά του κόσμου. Οι πυρκαγιές των μεγάλων δασών πολλές φορές προκαλούνται από αυτοανάφλεξη, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονες σε διάφορες εντός οικιστικών περιοχών δασικές εκτάσεις, που απέχουν μεταξύ τους, αλλά είναι πάντοτε αποτέλεσμα ανθρώπινης από δόλο η αμέλεια ενέργειας, θα ήταν όμως σατανική σύμπτωση η από αμέλεια ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς στη Κινέττα, Κάλαμο και Μάτι.
Ήδη έχουν δοθεί εντολές για τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια των πυρκαγιών, αλλά θεωρώ ότι το πλέον αξιόπιστο θα είναι το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όταν εκδοθεί, χωρίς όμως τις συνήθεις πολιτικές παρεμβάσεις για το στρογγύλεμα του πορίσματος, που θα διαφωτίσει τα αίτια και τη διαδρομή των πυρκαγιών, ενώ κάποια πορίσματα άλλων εξεταστικών υπηρεσιών θα προσπαθήσουν να επιρρίψουν ευθύνες μόνο σε προηγούμενες κυβερνήσεις. ΄Ηδη κάποιοι φανατικοί οπαδοί της παρούσας κυβέρνησης προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες της λέγοντας, ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν, υπονοώντας τις πυρκαγιές της Ηλείας, για τις οποίες όμως υπάρχει πλήρης δικαστική διερεύνηση, που δεν αποδίδει ευθύνες στη τότε κυβέρνηση και δεν υπάρχει ισότητα ευθύνης στη παρανομία.
Σαφώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων κυρίως , ότι ανέχθηκαν και νομιμοποίησαν καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, αυθαίρετες κατασκευές εντός δασών και περιφράξεις παραλίων και διανοίξεις οδών μικρού πλάτους, που δεν μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Γεγονότα, που είχα επισημάνει επανειλημμένα με τις εκθέσεις μου ως ΓΕΔΔ, αλλά τουλάχιστον ως προς τα πυροσβεστικά μέσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να εφοδιάσουν τη Π.Υ. με περισσότερα, ενώ η παρούσα κυβέρνηση, ακούγοντας τα πάγια αιτήματα της Π.Υ., θα μπορούσε παρά την οικονομική κρίση να είχε εξοικονομήσει πόρους από αλλού και να είχε εφοδιάσει τη Π.Υ. με περισσότερα τουλάχιστον πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Όλα αυτά όπως και η εξαφάνιση της κυβέρνησης τις πρώτες 11 ώρες των πυρκαγιών, η παντελής έλλειψη ηγεσίας και συντονισμού των προσπαθειών κατασβέσεως, η έλλειψη η μη εφαρμογή σχεδίου κατά των θεομηνιών, η εξαφάνιση του γ.γ. πολιτικής προστασίας, που έπρεπε να αναλάβει των συντονισμό των μονάδων πυρόσβεσης, το κλείσιμο της λεωφόρου Μαραθώνος, που σαφώς επέτεινε την όλη κατάσταση, η μη έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού για εκκένωση και άλλα λάθη η παραλείψεις υπευθύνων θα γίνουν σύντομα θέμα πολιτικής συζητήσεως στη Βουλή. Εκεί θα επιρρίπτονται εκατέρωθεν ευθύνες και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκτρέψει τη συζήτηση σε άλλα πολιτικά πεδία για να αποφύγει τη σε βάθος εξέταση της υποθέσεως, πιθανόν να συγκροτηθεί και εξεταστική επιτροπή ,που δεν θα μπορέσει να εκδώσει αξιόπιστο πόρισμα, θα γίνουν κάποιες συζητήσεις στα ΜΜΕ, ενδεχομένως να σχηματισθούν κάποιες δικογραφίες, που θα σέρνονται κάποια χρόνια στη ανάκριση και στα δικαστήρια και στο τέλος, όπως γίνεται συνήθως.
Θα υπάρξει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία κι όλα θα ξεχασθούν μέχρι την επόμενη συμφορά, που εάν δεν λάβουμε με κοινή συναίνεση όλων των πολιτών τα κατάλληλα μέτρα, μπορεί να είναι χειρότερη, γιατί ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται.
Ευρισκόμενος εκτός Αθηνών παρακολούθησα τη τραγωδία από τα ΜΜΕ και δεν έχω αμεσότητα στις εντυπώσεις, αλλά πέραν των ευθυνών, πρέπει να εξάρω την ατομική πρωτοβουλία στις προσπάθειες διασώσεως ατόμων και κατάσβεσης των πυρκαγιών, τον ηρωισμό των πυροσβεστών και των εθελοντών ,που προσέτρεξαν να βοηθήσουν, να εκφράσω τη βαθειά μου οδύνη για την άδικη και αδικαιολόγητη εκατόμβη των θυμάτων και τη λύπη μου στις οικογένειες τους.
Εκείνο, που μου έκανε άσχημη εντύπωση ήταν η διακοπή της μεταδόσεως κατά τις πρώτες ώρες της ζωντανής συνδέσεως με τα γεγονότα για τη προβολή διαφημίσεων από διαφόρους σταθμού τηλεοράσεως .Τέλος θεωρώ τουλάχιστον άτυχη τη σύσταση του ΕΣΡ προς τα ΜΜΕ για να ασκήσουν τη δέουσα εποπτεία κατά τη προβολή των γεγονότων, γιατί αυτό μπορεί να εκληφθεί ως προληπτική λογοκρισία και παρέμβαση για τη προστασία της κυβέρνησης από δυσάρεστες εντυπώσεις.https://www.liberal.gr

Η λίστα ιστολογίων μου