Ζέστη: Συμβουλές προστασίας από τη θερμοπληξία


Η ζέστη είναι επικίνδυνη για την υγεία, κυρίως όταν συνδυάζεται με αυξημένη υγρασία, διότι καταπονεί τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει στην θερμοπληξία.
Ο κίνδυνος αυτός απειλεί περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) έχει μερικές συμβουλές για την προστασία από την υπερβολική ζέστη.

Το ντύσιμο

* Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Τα ρούχα πρέπει να είναι από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
* Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος κεφαλής από φυσικά υλικά είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο πρέπει να γίνεται με τρόπο που επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού.
* Η χρήση γυαλιών ηλίου τα οποία φέρουν ετικέτα UV400 ή 100% UV protection και το σήμα CE, επίσης είναι απαραίτητη. Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από την άμεση και την αντανακλώμενη ηλιακή ακτινοβολία.

Τι να κάνετε

* Να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.
* Να αποφεύγετε τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
* Να αποφεύγετε τις βαριές/κοπιώδεις σωματικές εργασίες, ιδίως σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και αυξημένη υγρασία.
* Να αποφεύγετε να περπατάτε επί πολλή ώρα στον ήλιο.
* Να κάνετε πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
* Καλό είναι να τοποθετείτε ένα βρεγμένο πανί στο κεφάλι και στον αυχένα σας.
* Να καταναλώνετε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό). Αν ιδρώνετε πολύ, ίσως πρέπει να αυξήσετε λίγο την κατανάλωση άλατος. Όσοι πάσχουν από προβλήματα υγείας, πρέπει πρώτα να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.
* Να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
* Να καταναλώνετε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά.
* Να αποφεύγετε τις πολύωρες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μετακίνησης.

Πότε είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή

Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.) πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών, για την περίπτωσή τους, οδηγιών.
Τον γιατρό τους πρέπει να συμβουλευθούν και όσοι παίρνουν φάρμακα. Και αυτό διότι ορισμένα (π.χ. διουρητικά) διεγείρουν την αποβολή υγρών από τον οργανισμό και ενδέχεται να χρειασθεί αλλαγή της αγωγής ή τροποποίηση της δόσης. Ωστόσο αυτό μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να το συστήσει.http://www.iatropedia.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου