Μπορεί να μην το διατυμπάνιζαν, στην κυβέρνηση όμως περίμεναν τα ρωσικά αντίποινα. Είχε άλλωστε προϊδεάσει σχετικά το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, μέσω δηλώσεων της εκπροσώπου του, όταν η Αθήνα είχε προχωρήσει στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου ακόμη ενός. Η Ρωσική πλευρά ζήτησε χθες την απομάκρυνση του εμπορικού ακολούθου της πρεσβείας μας στη Μόσχα, Αδαμάντιου Καρυτιανού και του υπεύθυνου επικοινωνιών της Πρεσβεία, Α. Τάκη. Επίσης, απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Κοτζιά, Γιώργο Σακελλαρίου, σε μια κίνηση που μεταφράζεται ως “ευθεία βολή” στον υπουργό Εξωτερικών.
Η Αθήνα απάντησε χαρακτηρίζοντας “ασύμμετρη” την κίνηση της Μόσχας. “Δεν βασίζεται σε αποδείξεις περί τυχόν δραστηριοτήτων των Ελλήνων αξιωματούχων που εκφεύγουν από το πλαίσιο της αποστολής τους”, έλεγαν διπλωματικές πηγές. “Αντιθέτως, όταν η ελληνική πλευρά έλαβε μέτρα σε βάρος ρώσων αξιωματούχων και πολιτών, το έπραξε βάσει συγκεκριμένων αποδείξεων και στοιχείων”, έλεγε το ελληνικό ΥΠΕΞ, διαμηνύοντας πως θα απαντήσει κατάλληλα και ανάλογα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρεται πως, “στις 6 Αυγούστου ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έλαβε ένα υπόμνημα δια του οποίου ενημερώθηκε για τα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας τον Ιούλιο αυτού του έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες”.
Φαίνεται πάντως ότι ενώ είχε δοθεί ένα χρονικό διάστημα ώστε οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, η κρίση στις σχέσεις των κρατών συνεχίζεται χωρίς ορατότητα επαναφοράς στο status quo ante. Είναι δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση, μετά το πρώτο εξάμηνο της “περήφανης διαπραγμάτευσης” είχε στραφεί σε διάφορες φάσεις στη ρωσική βοήθεια, ενώ στελέχη της, διατηρούσαν εκλεκτικές σχέσεις με ένα στενό πυρήνα συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σχέση φάνηκε πως πάγωσε μετά την “φιλο-ευρωπαϊκή” στροφή της κυβέρνησης, ενώ μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, φάνηκε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών περί “ασέβειας” της ρωσικής πλευράς, ενώ η επιβεβαίωση ήρθε από την Μόσχα όταν έγινε λόγος για πάγωμα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πάντως ότι έχει προσδεθεί απολύτως στο αμερικανικό άρμα και αναμένει ανταλλάγματα τόσο στο ενεργειακό πεδίο, όπου οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην στενή συνεργασία του τριγώνου Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα, όσο και στην αμυντική συνεργασία, και βέβαια στην αμερικανική υποστήριξη, στην περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο ή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.https://www.reader.gr