Bloomberg: Από ΔΝΤ ως και capital controls στην Τουρκία

Μέτρα απελπισίας βλέπουν οι αναλυτές στην Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg. Στα trading rooms συζητιούνται ακόμη και σενάρια για διάσωση της οικονομίας από το ΔΝΤ καθώς και επιβολής capital controls.
Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές, καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ απειλούν με νέα πτώση. Η τουρκική λίρα κατέγραψε μια μικρή ανάκαμψη μετά από την μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας που κατέγραψε την Δευτέρα, αφού ανακοινώθηκε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι οδεύουν στη Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 20% καταγράφοντας νέος ιστορικό υψηλό.
Τα capital controls είναι πλέον «κάτι παραπάνω από ένα ακραίο σενάριο καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε πιο ορθόδοξες πρακτικές», εκτιμά η Σαμάλια Καν, διευθύντρια αναδυόμενων αγορών της AllianceBernstein από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την ίδια αυτό που χρειάζεται η λίρα είναι «ανεξαρτησία από την κεντρική τράπεζα, πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική και το ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».
«Και όμως η σιωπή της Άγκυρας είναι εκκωφαντική» σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Ο πρόεδρος Ερντογάν που κέρδισε σχεδόν απόλυτη εξουσία μετά τις εκλογές του Ιουνίου είναι εναντίων της επιβολής υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να βάζει εμπόδια στην κεντρική τράπεζα.
«Η στιγμή που η Τουρκία θα χρειαστεί να στραφεί στο ΔΝΤ για υποστήριξη έρχεται ολοένα και πιο κοντά», σημειώνει ο Περλ Χάμερλουντ, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην SEB.
Η λίρα υποχωρεί υπό το βάρος ενός από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και από τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, έχει αρχίσει να επικρατεί η αντίληψη ότι πλέον τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν είναι αρκετά για να αντιστραφεί η κατάσταση.
«Θα χρειαστεί ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο», σημειώνει ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών για την περιοχή ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο. «Ωστόσο, για να χρυσώσουν το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση. Αυτό είναι κάτι που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», προσθέτει.
Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ενίσχυσε τις εμπορικές τράπεζες με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα, η οποία ενώ προσωρινά ανέκτησε τις ζημιές της, ακολούθως βυθίστηκε σε να χαμηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεμένα. Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο.https://www.reader.gr

Η λίστα ιστολογίων μου