Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι

Με την ετοιμότητα που έχει δείξει σε όλες τις κρίσιμες καμπές της σταδιοδρομίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε χθες το βράδυ το γάντι. Το γάντι που δεν του έριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός ανεβάζοντας σημαντικά τη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιλέγοντας την άμεση προσφυγή στις εθνικές κάλπες ο πρωθυπουργός διέψευσε τις αιτιάσεις των πολιτικών αντιπάλων του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι γαντζωμένη στην εξουσία. Εμφανίστηκε έτοιμος να δώσει άμεσα μια νέα εκλογική μάχη, για να πείσει ότι το δικό του πολιτικό σχέδιο είναι εκείνο που εξασφαλίζει στη χώρα την οριστική έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.Ασφαλώς οι χθεσινές εκλογές ανέδειξαν μόνο έναν νικητή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βγαίνει από αυτή τη μάχη αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματός του. Σε όλη τη μακρά προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε να υιοθετεί αυτούσιες τις σκληρές εθνικιστικές και ακροδεξιές θέσεις των Σαμαρά - Γεωργιάδη, συμβάλλοντας στη μετατόπιση του κόμματός του από τον παραδοσιακό «μεσαίο χώρο».
Στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις πρέπει να καταγραφεί και η μεγάλη υποχώρηση της Χρυσής Αυγής σε όφελος ενός νέου ακροδεξιού τηλε-αστέρα. Σε συνδυασμό με την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου το μέλλον της ναζιστικής οργάνωσης διαγράφεται ζοφερό.
Βέβαια συνολικά ο άξονας της πολιτικής ζωής έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά, κάτι που ισχύει -με ελάχιστες εξαιρέσεις- και για τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. Ειδικά για τη χώρα μας όμως πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση ενός νέου διπολισμού (όπως είχε φανεί και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015), κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει των προσεχών εκλογών.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και τα διλήμματα για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να μην επηρέασαν ιδιαίτερα τις χθεσινές ευρωεκλογές, αλλά -κατά παράδοξο τρόπο- ενδέχεται να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο όταν οι πολίτες τεθούν ενώπιον των εναλλακτικών πολιτικών σχεδίων στις εθνικές εκλογές.
Και τότε θα μετρηθούν όλες οι μεγάλες επιλογές: κοινωνικό κράτος ή νεοφιλελευθερισμός, ανθρώπινη αλληλεγγύη ή απάνθρωπος εθνικισμός, συνεννόηση των λαών ή περίκλειστες χώρες-φρούρια.https://www.efsyn.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου