Στους 900.000 οι μισθωτοί-σκλάβοι στη Βρετανία

Στους 900.000 οι μισθωτοί-σκλάβοι στη Βρετανία

Σχεδόν τους 900.000 έφτασε ο αριθμός των εργαζομένων με συμβόλαια μηδενικών ωρών (zero contracts) στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών -δηλαδή συμβάσεις εργασίας χωρίς αναφορά συγκεκριμένου ωραρίου που θέτουν τον εργαζόμενο στην απόλυτη διάθεση του εργοδότη, ο οποίος μπορεί να τον απασχολήσει όποτε και για όσο θέλει- εμφανίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οπως φαίνεται και στο γράφημα, το 2000 αναφέρονταν περίπου 200.000 τέτοια συμβόλαια, σήμερα όμως έχουν πενταπλασιαστεί, ενώ η χρήση τους έχει διαδοθεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούν την απαγόρευσή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το άλμα στη χρήσης των «συμβολαίων δουλείας» παρατηρείται μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και αφού έχουν προηγηθεί αύξηση της ανεργίας αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.
«Δεν μας εκπλήσσει η αύξηση των συμβολαίων μηδενικών ωρών, αφού οι υπουργοί έχουν αποτύχει να ανακόψουν τις άδικες εργασιακές πρακτικές. Η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει αυτά τα συμβόλαια ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας των βρετανικών συνδικάτων (TUC) Φράνσις Ο’Γρέιντι.https://www.prologos.gr

Η λίστα ιστολογίων μου