Αθήνα Booked net
+22°C

Μεγ.: +22°

Ελάχ.: +20°

Παρ, 11.10.2019

NiUnaMenos: Οι γυναίκες απεργούν στην Αργεντινή ενάντια στη βία και τις δολοφονίες

14801113_10209042588874217_884005352_n

NiUnaMenos: Οι γυναίκες απεργούν στην Αργεντινή ενάντια στη βία και τις δολοφονίες

Με το σύνθημα «Ni una menos» (Ούτε μία λιγότερη) οι γυναίκες στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής απεργούν και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σεξιστική βία και τις δολοφονίες γυναικών, που έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.
Η «σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι» ήταν ο βιασμός και η δολοφονία της Λουσία Πέρες. Τον Οκτώβρη η 16χρονη Λουσία έπεσε θύμα απαγωγής από το σχολείο της στην πόλη Mar del Plata της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Δύο άνδρες την άφησαν σε νοσοκομείο στις 8 Οκτωβρίου, πλυμένη και ντυμένη με καθαρά ρούχα, λέγοντας ότι είχε λάβει υπερβολική δόση ναρκωτικών. Οι γιάτροι όμως διαπίστωσαν ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, της είχε χορηγηθεί μαριχουάνα και κοκαΐνη πριν τον βιασμό. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει αντικείμενο στον πρωκτό της με τόση βία, ώστε προκλήθηκε ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία και πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με στοιχεία οργανωσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μία γυναίκα χάνει τη ζωή της κάθε 36 ώρες στην Αργεντινή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα 1.808 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στη χώρα.

Στο Μεξικό επίσης οι δολοφονίες γυναικών έχουν αυξηθεί, με τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρηρίου των δολοφονιών γυναικών να δείχνουν ότιστο Μεξικό δολοφονούνται 7 γυναίκες την ημέρα είτε λόγω ενδοοικογενειακής βίας είτε από άγνωστους δράστες, καθώς η ατιμωρησία είναι αυτή που διογκώνει το πρόβλημα. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν δολοφονηθεί τρεις τρανς γυναίκες. Το Μεξικό κατέχει την 23η θέση στις δολοφονίες γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο κάλεσμα των γυναικών της Αργεντινής ανταποκρίθηκαν και οι γυναίκες σε Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή και Μεξικό που καλούν σε διαδηλώσεις.https://3pointmagazine.gr/