Κυβερνητικό φιάσκο: Από 1η Οκτωβρίου είχε κάνει συστάσεις το ΥΠΠΟΑ για το «Τζόκερ»!


Η Μενδώνη μέμφεται την ΕΛ.ΑΣ και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της, ο Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στη Μενδώνη και «τρολάρει» την ΕΛ.ΑΣ: έτσι εξελίσσεται σε αδρές γραμμές το κυβερνητικό φιάσκο μετά τον σάλο που προκάλεσε η έφοδος της Αστυνομίας στους κινηματογράφους προς άγραν... ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία «Joker», την ώρα που το ethnos.gr αναφέρει ότι το ΥΠΠΟΑ «είχε ενημερώσει ειδικώς» για την ταινία τους κινηματογράφους, από την 1η Οκτωβρίου(μία από τις πιο εύστοχες σατιρικές επινοήσεις στο twitter, όπου συνεχίζεται ο σχολιασμός του πρωτοφανούς περιστατικού, με την εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες)
Δύο περιστατικά που θυμίζουν σκηνές από την Ελλάδα της δεκαετίας του '60 έκαναν το γύρο των social media αλλά και των ΜΜΕ, καταλήγοντας σε ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν όταν δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσαν τον εισαγγελέα πως τo δημοφιλές κινηματογραφικό έργο «Joker» παρακολουθούν ανήλικοι. Έτσι κινητοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ., που διεξήγε «έρευνες» σε δύο κινηματογράφους: στο Mall του Αμαρουσία καθώς και στο ΑΕΛΛΩ, στην Κυψέλη. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους –παρέδωσαν στους γονείς τους ενώ, οι υπεύθυνοι των δύο κινηματογράφων οδηγήθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπου λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα.
Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ, Παναγιώτης Τσακαλάκης, μιλώντας την Δευτέρα στον «Realfm», αναρωτήθηκε εύλογα: «Έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο;». Και έδωσε την εξής μαρτυρία: «Στο ΑΕΛΛΩ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους». Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν σταμάτησε την προβολή και άναψε τα φώτα, ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά, εκτός διαλείμματος»

Η Μενδώνη επιτίθεται στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ αλλά διαψεύδεται

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που ανακοίνωσε ότι αρχίζει ΕΔΕ, με ανακοίνωσή της ισχυρίστκε ότι οι δύο κυρίες-υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσαν τον εισαγγελέα αυτοβούλως. «Καταδικαζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις ασφαλείας σε παιδιά και τις οικογένειές τους» τόνισε η κυρία Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως ενημερώθηκε για την υπόθεση αργά το βράδυ της Κυριακής και αμέσως επικοινώνησε με τον διευθυντή και τον γενικό γραμματέα σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, οι οποίοι της απάντησαν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό».
Ωστόσο, πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην Επιτροπή Γνωμοδοτικών Επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο Τοπικό Τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του τμήματός της και του εισαγγελέα.
Όπως προσθέτει το news247.gr, η υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία και ένορκη κατάθεση στο Α.Τ. Αμαρουσίου, κατά την οποία ανέφερε ότι ενεργούσε κατόπιν προφορικής εντολής της προϊσταμένης της και κατόπιν ενημέρωσης του Εισαγγελέα.
Έγγραφο-σύσταση από 1η Οκτωβρίου σε όλους τους κινηματογράφους!
Παράλληλα, έγγραφο που συνιστούσε στους μεγάλους κινηματογράφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους κατά την είσοδο των θεατών στις αίθουσες που προβάλλουν την ταινία «Τζόκερ» είχε εκδώσει την 1η Οκτωβρίου 2019 το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr.
Η συγκεκριμένη έγγραφη σύσταση, η οποία εκδόθηκε δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, εστάλη στην εταιρεία διανομής και κατόπιν σε όλους τους κινηματογράφους. Όπως ανέφερε, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του «Τζόκερ» στην Αμερική, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην παρακολουθήσουν την ταινία ανήλικοι.
Βάσει του εγγράφου, θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι στα γκισέ, για να μην επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών. Έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται και από τους αιθουσάρχες. Στους κινηματογράφους υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου: ένα στα γκισέ και ένα στον έλεγχο του εισιτηρίου που γίνεται πριν την είσοδο στις αίθουσες. Η συγκεκριμένη σύσταση είχε αρκετά χρόνια να εκδοθεί για κάποια ταινία και αποδεικνύει ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε παρακολουθήσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταινία Τζόκερ στην Αμερική. Ανάλογη σύσταση είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια για ταινία θρίλερ.
Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στους κινηματογράφους για να κάνουν τους ελέγχους, τότε τους επεδείχθη το συγκεκριμένο έγγραφο, που ουσιαστικά «υπενθύμιζε» την εφαρμογή του νόμου του 1937. Μάλιστα, το επίμαχο έγγραφο συμπεριλήφθη στη δικογραφία που έχει συνταχθεί για τους κατηγορουμένους γονείς των παιδιών που προσήχθησαν από αίθουσα κινηματογράφου στο Μαρούσι.

Ο Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στη Μενδώνη και σαρκάζεται την... ΕΛ.ΑΣ!

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πήρε θέση για το θέμα που έχει προκύψει με την προβολή της ταινίας «Joker» στις κινηματογραφικές αίθουσες και την καταλληλότητα θέασής της από ανήλικους, ενημερώνοντας υπουργείο Πολιτισμού και Αστυνομία ότι θα... πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα και η επίθεση Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε λίγο παρακάτω) ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε την εισβολή των αστυνομικών σε κινηματογράφο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι παρακολούθησε την ταινία.
«Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα.
Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα "προοδευτική" κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ. να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όχι, παίζουμε».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγραψε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του: «Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ό,τι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει την ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φταίει ο «Τζόκερ» αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο

Ανακοίνωση για το «μπαλάκι» ευθυνών που ακολούθησε τις αστυνομικές «επιχειρήσεις», εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 21/10 και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την Υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του  «Τζόκερ» στα χέρια του.
Η κα Μενδώνη μέμφεται την ΕΛ.ΑΣ και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της.
Η ΕΛ.ΑΣ αδειάζει την κα Μενδώνη και αποκαλύπτει ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κα Μενδώνη και σαρκάζεται και την ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον ανήλικο γιο του.
Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «Τζόκερ» αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες.
(φωτ. της Elena Milioti από την ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης σε γκισέ κινηματογράφου)

Μήπως φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ακριβώς αυτό το «σενάριο» που αναφέρει η Κουμουνδούρου, διακινήθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να καλυφθεί το φιάσκο και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ιθυνόντων. Για παράδειγμα το «iefimerida.gr» ανέδειξε ως κεντρικό θέμα το γεγονός ότι «ο νόμος για τις ποινές όσον αφορά τους ανήλικες στις ταινίες για ενήλικες φέρνει και την υπογραφή και του κ. Ραγκούση».
Ο Γ. Ραγκούσης απάντησε στην «γκαιμπελικής προπαγάνδα» της ιστοσελίδας ότι «πουθενά (σ.σ.: ο εν λόγω νόμος) δεν αναφέρει τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει στους κινηματογράφους για να ελέγχει την ηλικία των νέων θεατών».https://left.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου