Κεσεδάκι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 ξεβράστηκε σε Ισπανική παραλία

Κεσεδάκι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 ξεβράστηκε σε ΙσπανικήΤο χόμπι της περιβαλλοντολόγου Μαϊτέ Μομπό είναι να πηγαίνει βόλτα στην παραλία και να μαζεύει τα σκουπίδια. Στη Σουηδία ονομάζεται «plogging» και είναι ο συνδυασμός τζόγκινγκ και περισυλλογής απορριμμάτων. Η Μομπό, όμως, ποτέ δεν πίστευε ότι θα βρει σκουπίδι από το 1976.
Η εταιρεία γιαουρτιών Yoplait δεν κυκλοφορεί πλέον προϊόντα στην Ισπανία από το 2001. Και, όμως, η περιβαλλοντολόγος βρήκε ένα πλαστικό κεσέ της μάρκας στην παραλία Ντένια, στην Κόστα Μπλάνκα, ληγμένο από το 1976. Το πλαστικό το περίβλημα είναι - 44 χρόνια μετρά - σε άριστη κατάσταση. Η Μομπό κάνει έκκληση για να αποκτήσουν πλέον οι πολίτες περιβαλλοντική συνείδηση. 

«Έχω μαζέψει εκατοντάδες κεσεδάκια γιαουρτιών, αλλά αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση», δήλωσε. «Το πλαστικό όχι μόνο σκοτώνει εκατομμύριες ζωές παγκοσμίως, αλλά διαλύει και την τροφική αλυσίδα».
Αναφέρθηκε ακόμα και στη μελέτη που καταγράφει ότι το 90% του αλατιού που προέρχεται από τη θάλασσα περιέχει μικροπλαστικά. Ίσιο ποσοστό ανιχνεύεται πια και στο πόσιμο νερό.
Πιατεύεται, ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει 50.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως, ενώ άλλα τόσα τα αναπλέει.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει έρευνα που εκτιμά ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να «ζήσουν» μέχρι και 450 χρόνιαμέχρι να αποσυντεθούν.
Πηγή: Metro 

Η λίστα ιστολογίων μου