Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, τ’ ακούς φασίστα;

Υπάρχουν «λαθραίοι» άνθρωποι; Σαφώς και όχι. Η έννοια του «λαθραίου» (λάθρος, δηλαδή κρυφός) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πράξεις-ενέργειες και αντικείμενα, συνήθως προϊόντα-εμπορεύματα, ουδέποτε όμως για ανθρώπους. Η έκφραση «λαθρομετανάστης» είναι προσβλητική τόσο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσο και για το τεκμήριο της αθωότητας των προσώπων στα όποια απευθύνεται.
Φυσικά, για τα πάσης φύσης φασιστοειδή που χρησιμοποιούν το ρατσισμό ως αντίδοτο στις ανασφάλειες και τα κόμπλεξ τους, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ψιλά γράμματα. Κάνουν λόγο για «λαθρομετανάστες»– ακόμη και για «λαθροπρόσφυγες»- λες και οι φτωχοδιάβολοι, που αφήνουν τις εστίες τους προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν παρά να διαβούν ποταμούς, θάλασσες, βάλτους και νταμάρια θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και των οικογενειών τους.
Μιλούν για «λαθραίους» μετανάστες και πρόσφυγες, αγνοώντας σκόπιμα τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν τα κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Ξεχειλίζουν ρατσιστικό δηλητήριο ενάντια σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος, γλώσσα η θρησκεία, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα. Δε βγάζουν μιλιά για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- στους οποίους συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα και η χώρα μας- που διαλύουν και καταστρέφουν χώρες, μακελεύουν λαούς, δημιουργώντας ποτάμια απελπισμένων ανθρώπων.
Όποιος κάνει λόγο για «λαθρομετανάστες» και «λαθροπρόσφυγες» υβρίζει, με το χειρότερο τρόπο, τους πρόσφυγες παππούδες και τους μετανάστες γονείς αυτού του λαού. Ποδοπατά και κουρελιάζει τη μνήμη των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας – των “τουρκόσπορων” όπως τους αποκαλούσαν τα «ελληνόψυχα» ρατσιστόμουτρα της εποχής.
Η χυδαία ακροδεξιά ρητορική περί «λαθρομεταναστών» είναι προσβλητική και για χιλιάδες έλληνες μετανάστες που, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς. Άλλωστε, μια ματιά σε αρχεία εφημερίδων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως ο όρος «λάθρα μεταναστεύοντας» χρησιμοποιούνταν για έλληνες που αναχωρούσαν με το πλοίο από τον Πειραιά με προορισμό τις ΗΠΑ ήδη από το 1916.
SKRIP1Να τι αναφέρει η (φιλοβασιλική τότε) εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», σε δημοσιεύμα της με ημερομηνία 26/8/1916, σελ.3:
«Η ΛΑΘΡΑΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ. Ο υπουργός των Ναυτικών κ.Διαμιανός δι’ εγκυκλίου του προς το Λιμεναρχείον Πειραιώς, υπενθυμίζει όπως τούτο λαμβάνη πάντα τα κατάλληλα μέτρα κατά της λαθραίας μεταναστεύσεως. Διατάσσει δε όπως γίνεται λεπτομερής έρευνα εις τα αναχωρούντα δι’ αλλοδαπήν ατμόπλοια».
Και λίγο παρακάτω συνεχίζει: «Μετρα δια τους μετανάστας. Και αύθις το υπουργείον των Ναυτικών δι’ εγγράφου του συνιστά εις την Λιμενικήν αρχήν Πειραιώς μεγίστην προσοχήν δια τους λάθρα μεταναστεύοντας».
Σε δημοσιεύμα της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», με ημερομηνία 26/4/1929, σελ. 4, διαβάζουμε:
ΕΜΠΡΟΣ 1929«Η ΛΑΘΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΣΥΛΛΗΨΙΣ 15 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ […] Οι 15 μετανάσται καταγόμενοι εκ Φλωρίνης οι περισσότεροι, ανήλθον επί του Γαλλικού άτμοπλοίου “Καραμανί” δια να φθάσουν εις Μασσαλίαν». Όπως αναφέρεται στο δημοσιεύμα, σε έρευνα που έγινε από τις αστυνομικές αρχές αποκαλύφθηκε ότι εντός μιας βαλίτσας βρέθηκαν «15 πλαστά διαβατήρια και πλασταί άδειαι της Καναδικής Κυβερνήσεως. Τα διαβατήρια έφερον πλαστά ονόματα και πλαστάς θεωρήσεις της Νομαρχίας, των Αστυνομικών αρχών και των Προξενείων ως και του… Αστυνομικού Ελέγχου Λιμένος Πειραιώς ακόμη».
Σε άλλο σημείο, το δημοσιεύμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πόσα περιστατικά Ελλήνων λαθρομεταναστών δεν μας είναι γνωστά. Χιλιάδες άνθρωποι γυμνητεύουν, πεινούν περιφερόμενοι εις τον Καναδάν, ή την Αργεντινήν όπου έχουν αποσταλή πλανηθέντες […] ότι η γη της επαγγελίας είναι εκεί και ότι τα δολλάρια τους αναμένουν εις τα προκυμαίας…».
Για έλληνες «λαθραίους μετανάστες» (illegal immigrants), διαβάζουμε και σε γραπτή απάντηση του καναδού υπουργού μετανάστευσης Allan Joseph MacEachen σε σχετική ερώτηση βουλευτή αναφορικά με το «πόσοι έλληνες εισήλθαν παράνομα στον Καναδά μεταξύ 1967 και 1968». Ο υπουργός απαντά ότι τη διετία 1967-68 μετανάστευσαν παράνομα «611 υπήκοοι Ελλάδας, από τους οποίους 229 συνελήφθησαν και απελάθηκαν». (27 Νοεμβρίου 1968, Public Relations Firm, EXPO ’67 Question No.478).
Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις όπου ο χαρακτηρισμός «λαθρομετανάστης» έχει αποδωθεί σε ξενιτεμένους έλληνες. Ακόμη περισσότερες βέβαια είναι οι καταγεγραμμένες ιστορίες ρατσισμού και ξενοφοβίας που βίωσαν έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό, από γερμανούς, αμερικανούς και αυστραλούς «υπερπατριώτες», οι οποίοι στο πρόσωπο του «βρωμοέλληνα» μετανάστη έβλεπαν να απειλείται η ψευδεπίγραφη κοινωνική τους ειρήνη.
Για να τελειώνουμε, λοιπόν. Το ξαναλέμε: Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν «λαθραίοι» άνθρωποι. Ο μετανάστης και ο πρόσφυγας ήταν και είναι θύματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο αφού τους αναγκάζει να ξεριζωθούν απ’ τα σπίτια τους, στην συνέχεια τους στιγματίζει ως αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα «κακά και δεινά» μιας κοινωνίας. Πρόκειται για αυτό το σύστημα, τον βάρβαρο και ιστορικά ξεπερασμένο καπιταλισμό, που έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι πρέπει να τον ανακηρύξουν «λαθραίο» και, μέσα από την κοινή τους πάλη, να τον ανατρέψουν μια και καλή.
atexnos.gr/,https://infonewstime.wordpress.com/

Η λίστα ιστολογίων μου