Γιάννης Μπουτάρης: Άλλος ένας κατεψυγμένος Μητσοτακικός,Του Γ. Λακόπουλου

Στην πολιτική δικαιούσαι να πεις και να κάνεις τα πάντα. Αρκεί να μην παραβιάζεις τον ηθικό κανόνα: οφείλεις να τα θέσεις υπό κρίση, αν πρόκειται από αυτά που κάνεις και λες να ασκήσεις εξουσία.
Γιατί στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αν δεν έχεις νομιμοποίηση για ένα αξίωμα, είσαι δακτυλοδεικτούμενος.
Π.χ. αν το βράδυ των εκλογών είσαι στα γραφεία του Κινάλ και την επομένη ορκίζεται υπουργός του Μητσοτάκη κυκλοφορείς με ένα στίγμα στο κούτελο  που δεν θα σε αφήσει ποτέ.
Όποιος ανακάλυψε στον νεώτερο Μητσοτάκη χαρίσματα ηγέτη που χρειάζεται η χώρα δεν είχε παρά να τον ψηφίσει.
Αλλά αν ήταν δημόσιο  δημόσιο πρόσωπο και ήθελε να παραμείνει, οφείλει να το δηλώσει προεκλογικά και να αναλάβει και την ευθύνη του.
Όχι να τον υμνολογεί εκ των υστέρων  με βάση συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που έκανε εκ των προτέρων.
Τουλάχιστον ο Θ. Πάγκαλος -που δεν διεκδικούσε και τίποτε εδώ που τα λέμε- μπορεί να ήταν ένας από τους αποδοκιμασθέντες του ΠΑΣΟΚ το 2012, αλλά ανέλαβε να σηκώσει το σταυρό του εξευτελισμού του με θάρρος, δηλώνοντας εγκαίρως ότι θα ψηφίσει Μητσοτάκη.
Άλλοι μας βγήκαν «κατεψυγμένοι». Ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές – έρμε Σταύρο.  Σαν τον Τσιριμώκο που τη μια  μέρα έλεγε ότι «ο βασιλεύς δεν θα βρεις άλλους κατεψυγμένους Πρωθυπουργούς» και την επομένη αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ήταν ήδη στη κατάψυξη.

Αυτό το τέλος του πολιτικού βίου του επιφύλαξε ο Γιάννης Μπουτάρης για τον εαυτό του. Αυτος που συζητούσε με τον Τσίπρα για το ενδεχόμενο να τον υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για δήμαρχο -πριν τα παρατήσει- μας αποκαλύπτει τώρα ότι ψήφισε Μητσοτάκη. Μια χαρά που την πήραμε.
Τον ψήφισε χωρίς δισταγμό και το προβάλλει χωρίς αιδώ.. Ο ίδιος το λέει δηλαδή: «Δεν ντρέπομαι». Αν και για να το λέει κάτι υποψιάζεται.
Σε κάθε περίπτωση εγγράφεται σε ένα παλιό  σύστημα «δημοκρατικών παραγόντων» που από τον Σημίτη- μετά από μια στάση στον Γ. Παπανδρέου για ανεφοδιασμό  -μεταπήδησαν στον Κυριάκο.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε σε τοπικό ραδιοσταθμό: «Τον Μητσοτάκη τον ξέρω από παλιά. Τον εκτιμώ πάρα πολύ, είναι ένας άνθρωπος ακούραστος, έχει ξεκάθαρο μυαλό, τον ψήφισα στις τελευταίες εκλογές, το λέω χωρίς να ντρέπομαι, γιατί πιστεύω πως ήταν το αντίβαρο της ταλαιπωρίας που υπεστήκαμε επί ΣΥΡΙΖΑ». 

Μαλιστα. Ο  αντικομφορμιστής Μπουτάρης «ταλαιπωρήθηκε» από τον Τσίπρα και βρήκε παρηγοριά στον Κυριάκο.
Προφανώς για να τιμήσει τους δημοκρατικούς αγώνες του, δίπλα στον Βορίδη. Ή για να ανταποδώσει την προσφορά της  Δεξιάς στην πόλη του.
 Ίσως γιατί εκεί βρήκε κατανόηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταδίκαζε η ΝΔ αλλά ο Μπουτάρης έλεγε ότι «θα φέρει καλά αποτελέσματα».
 Ίσως γιατί τον συγκινούσε ότι ο Άδωνις στήριξε τις θέσεις του για το Ολοκαύτωμα, τον Ατατούρκ και τα κοινωνικά δικαιώματα. Να μην του δώσει την ψήφο του;
Εκτός αν δεν κατάλαβε ποια ήταν η παρέα του Μητσοτάκη στις εκλογές.
Με γεια του και με χαρά του. Ολόκληρο καταψύκτη είχε ο σημερινός Πρωθυπουργός- γιατί να λείπει;
Αλλά αυτός που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της διαφάνειας, της καθαρής πολιτικής και της έντιμης δημόσιας  συμπεριφοράς, γιατί το έκρυβε προεκλογικά και το αποκαλύπτει τώρα;.
Ουδείς ενδιαφέρεται τι ψήφισε ο Μπουτάρης του Μητσοτάκη. Είναι δικαίωμα του αναφαίρετο. Αλλά έτσι όπως το διαχειρίζεται συνιστά αρνητικό παράδειγμα δημοσίου ανδρός. Μεταξύ μας: είναι αρκετοί όσοι δεν παραξενεύονται.https://www.anoixtoparathyro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου