Βολιβία: Αποκλεισμός του Έβο Μοράλες από τις εκλογές

Η εκλογική επιτροπή της Βολιβίας αποφάσισε πως ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος γερουσιαστής στις εκλογές της 3ης Μαΐου.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου της Βολιβίας, Σαλβαδόρ Ρομέρο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου πως ο Μοράλες δεν πληροί το κριτήριο της μόνιμης διαμονής στη χώρα, που είναι απαραίτητο για την υποψηφιότητα για τη Γερουσία.
Η υποψηφιότητα του Ντιέγκο Παρί, εκ των ηγετών των αυτοχθόνων της Βολιβίας και υποψήφιου γερουσιαστή του κόμματος του Μοράλες, MAS, για την επαρχία Ποτοσί, επίσης ακυρώθηκε από το εκλογικό δικαστήριο. Όμως, οι ενστάσεις κατά του υποψήφιου προέδρου του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) Λουίς Άρσε απορρίφθηκαν, επιτρέποντας έτσι την υποψηφιότητα που ηγείται μέχρι στιγμής των δημοσκοπήσεων στη Βολιβία.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Έβο Μοράλες έγραψε: «Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου είναι ένα χτύπημα στη δημοκρατία. Τα μέλη του δικαστηρίου ξέρουν ότι πληρώ όλες τις προϋποθέσεις για να είμαι υποψήφιος. Ο τελικός στόχος είναι η απαγόρευση του MAS.»
Υπενθυμίζεται ότι ο Έβο Μοράλες είχε αναγκαστεί να διαφύγει στο Μεξικό, το οποίο του προσέφερε πολιτικό άσυλο έπειτα από το επιτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του από την ακροδεξιά της χώρας με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.
Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής έρχεται την ώρα που το MAS έχει θέσει εαυτόν σε «κατάσταση συναγερμού» λόγω των διαφαινόμενων πολιτικών προσπαθειών «ενσωματωμένων τμημάτων» στην εκλογική επιτροπή για την «εξάλειψη» των υποψηφίων του.
Εν τω μεταξύ ο Άρσε, που ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη διακυβέρνηση Μοράλες, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία, της εταιρείας ερευνών Ciesmori, του δίνει το προβάδισμα με 31,6%, έναντι 17,1% του πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, 16,5% της πραξικοπηματικής προέδρου Τζανίν Ανιέζ και 9,6% του ακροδεξιού ηγέτη Λουίς Καμάτσο.
Τα κόμματα που αντιτίθενται στο MAS, αν και ενωμένα στη στήριξη του πραξικοπήματος, αποφάσισαν να κατέλθουν διασπασμένα στις εκλογές της 3ης Μαΐου, δίνοντας έτσι ελπίδες στο MAS για επικράτηση στον πρώτο γύρο.
Πηγή: telesur

Η λίστα ιστολογίων μου