Πότε μεταδίδεται και πότε δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός;

Το κλίμα των απαγορεύσεων και της «πειθαρχίας» δεν είναι έκτακτο, κορονοϊοκό φαινόμενο. Καταστολή, ατομική ευθύνη και αστυνομοκρατία πάνε χέρι-χέρι με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Κι είναι βέβαιο πως όταν ο λαός είναι κλεισμένος σπίτι, η αστυνομική παρουσία και πολύ περισσότερο η αστυνομική αυθαιρεσία επικρατούν και δεν θα διστάσουν να επιβληθούν όπως ξέρουν και προτιμούν, με τη βία.
Ήδη από τις πρώτες μέρες επιβολής της καραντίνας αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο του Πολυτεχνείου. Αυτή τη φορά το άσυλο καταπατήθηκε με πρόσχημα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και πήραν πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί και τους μετέφεραν στο Αλλοδαπών . Φαίνεται πως ο κορονοϊός μεταδίδεται πιο εύκολο στους χώρους του Πανεπιστημιακού ασύλου (ειδικά όταν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους) παρά στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης.
Στην αρχή της εβδομάδας ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά.  Όταν αντέδρασε στο πρόστιμο που του επέβαλλαν, οι άντρες της δημοτικής αστυνομίας δεν δίστασαν να τον ακινητοποιήσουν με κεφαλοκλείδωμα.
Την Τρίτη 31/3 ακούσαμε τον κ. Χαρδαλιά να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την εικόνα από τις τράπεζες και τους συνταξιούχους ως «απερίσκεπτους» πολίτες επειδή πήγαν να πάρουν τη σύνταξη τους. Την ίδια ώρα που η αστυνομία κάνει μαζικούς ελέγχους χωρίς να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και κυρίως χωρίς να διαθέτει πάντα τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό όπως καταγγέλλει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την επιβολή προστίμων. Προτείνει και: «εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα».
Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθούσε συστηματικά από την πρώτη κι όλας μέρα να συγκροτήσει ένα ακόμα πιο αυταρχικό και αστυνομικό κράτος, κάνοντας πράξη το δόγμα του «νόμου και της τάξης». Τώρα με όχημα την πανδημία του κορονοϊου το αυταρχικό κλίμα όλο και οξύνεται, δοκιμάζει αντιστάσεις και ετοιμάζεται στρώνοντας τον δρόμο για την επόμενη μέρα.
Αλεξία Κ.https://www.prologos.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου