Οικονομικά κίνητρα στους δωρητές ωαρίων και σπέρματος

Στο κρίσιμο ερώτημα, αν θα πρέπει να παρέχονται οικονομικά κίνητρα στους δωρητές ωαρίων και σπέρματος και κατά πόσο θα πρέπει να καλύπτονται τα έξοδα ταφής των δωρητών οργάνων, καλούνται να απαντήσουν οι Βρετανοί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη έλλειψη προσφοράς.

Το Συμβούλιο Βιοηθικής Nuffield ξεκίνησε μία δημόσια συζήτηση για το λεπτό αυτό ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Προς το παρόν, η επ' αμοιβή προσφορά οργάνων είναι παράνομη στη Βρετανία, όπου περίπου 8.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χρήζουν μεταμόσχευσης. Η έλλειψη οργάνων, ωστόσο, οδηγεί πολλούς να αναζητήσουν θεραπεία στο εξωτερικό, ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που πεθαίνουν, πριν προλάβουν καν να λάβουν μόσχευμα.

Η Βρετανία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δωρεά οργάνων, με μόλις 13 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, εν συγκρίσει με τους 35 ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία, όπου υφίσταται ένα σύστημα «συγκατάθεσης», το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες είναι εν δυνάμει δωρητές, εκτός εάν δηλώσουν το αντίθετο.

Ως παραδείγματα κινήτρων το Συμβούλιο αναφέρει, εκτός από τα οικονομικά, ευχαριστήριες επιστολές, κούπες, μπλουζάκια ή δωροεπιταγές, ενδεχομένως και τη δυνατότητα χορήγησης προτεραιότητας στις λίστες μεταμοσχεύσεων, σε περίπτωση που ο δωρητής χρειαστεί στο μέλλον.

«Πρέπει όμως να εξετάσουμε κατά πόσο είναι ηθικό να πιέζεις κάποιον να δωρίσει σωματικό υλικό. Η προσφορά οικονομικών ή άλλων κινήτρων μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν κινδύνους ή να πάνε ενάντια στις πεποιθήσεις τους, κάνοντας κάτι που ειδάλλως δεν θα έκαναν ποτέ» σχολίασε η πρόεδρος της ad hoc επιτροπής του Συμβουλίου, καθηγήτρια, Μέριλιν Στράθερν.

Η επιτροπή πρόκειται να ερευνήσει το θέμα επί τρεις μήνες και εν συνεχεία θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της προς το τέλος του 2011.πηγηhttp://www.madata.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου