Tι γράφει ο ξένος Tύπος

FRANKFURTER RUNDSCHAU
Πράσινη Αμερική
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι υπεύθυνος για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Ομως η Αμερική θα ’θελε να είναι αυτός υπεύθυνος. Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αντιλαμβάνεται πλήρως την έκταση της καταστροφής από την BP. Η διαχείριση της κρίσης δεν υπήρξε τέλεια. Οποιος όμως θέλει να κρίνει αντικειμενικά τον Ομπάμα θα πρέπει να δει ποια είναι τα μαθήματα που πήρε από την κρίση. Προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη του Κογκρέσου στο πρόγραμμά του για το περιβάλλον, τρεις εβδομάδες πριν από την καταστροφή ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ήθελε να ανοίξει την υφαλοκρηπίδα του Κόλπου σε υπεράκτιες γεωτρήσεις. Τώρα, αυτή η πρόταση θα πρέπει να αφαιρεθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ομπάμα οφείλει να δηλώσει ευθέως προς τους Αμερικανούς πολίτες πoιο ακριβώς είναι το τίμημα για το πετρέλαιο. Στις σκοτεινές αυτές μέρες, το μόνο φωτεινό σημείο είναι ότι ο πρόεδρος συνειδητοποιεί την ανάγκη στροφής προς την πράσινη ενέργεια. Αν τώρα βρει το κουράγιο να... «πρασινίσει» την Αμερική, η πετρελαιοκηλίδα δεν θα γίνει η δική του «Κατρίνα».
THE NEW YORK TIMESΔημοκρατία και βίαΟι εκρήξεις βίας που έπνιξαν την Τζαμάικα, μια δημοκρατική χώρα, εγείρουν σοβαρές συζητήσεις όχι μόνον για την ικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά και για τη σχέση βίας και δημοκρατίας γενικότερα. Τα αίτια της αναταραχής στην Τζαμάικα είναι γνωστά. Επί δεκαετίες, οι πολιτικοί ηγέτες χρησιμοποιούσαν τις τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες για να κινητοποιούν τους ψηφοφόρους των περιφερειών. Τα μέλη των οργανώσεων βραβεύονταν για τη συνεισφορά τους αποκτώντας εξουσία. Η αντιπολίτευση είχε τις δικές της διασυνδέσεις με άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, με αποτέλεσμα τη συνεχή βία πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Οι ομάδες αυτές διείσδυσαν σε διεθνή καρτέλ ναρκωτικών, με τους ηγέτες τους να γίνονται μέρα τη μέρα πανίσχυροι, μέχρι του σημείου οι πολιτικοί ηγέτες πια να εξαρτώνται από τους ισχυρότατους ηγέτες των παραστρατιωτικών ομάδων. Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι οι Δημοκρατίες δεν διεξάγουν πολέμους μεταξύ τους, αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι, σε τοπικό επίπεδο, οι Δημοκρατίες είναι πιο επιρρεπείς στη βία απ’ ό,τι τα αυταρχικά καθεστώτα.
THE INDEPENDENTΟ ρόλος της ΚίναςΗ σύνθετη πολιτική της βορειοανατολικής Ασίας συνεχίζει να κρατάει αλυσοδεμένους τους ηγέτες της περιοχής. Στη σύνοδο κορυφής στη Νότιο Κορέα το Σαββατοκύριακο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο αρνήθηκε να κατηγορήσει τη Βόρειο Κορέα για την προ διμήνου βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου «Τσεονάν». Ο Κινέζος πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε αν η χώρα του θα υποβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Αλλά εξίσου δύσκολη είναι και η ανίχνευση των προθέσεων της Βορείου Κορέας. Μια εξήγηση είναι ότι επιδιώκει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Η επίθεση εναντίον της κορβέτας «Τσεονάν» θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη μέσον προς αυτή την κατεύθυνση. Μια άλλη εξήγηση είναι η αναταραχή να οφείλεται στη διαδοχή του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ομως ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Β. Κορέας, είναι απίθανο ο Κινέζος πρωθυπουργός να αμφισβητεί το αποτέλεσμα της έρευνας για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας. Μάλλον επιθυμεί να εξαντλήσει την επιρροή του προς την Πιονγιάνγκ, αντί να ενδώσει στην επιβολή διεθνών κυρώσεων.
ARAB NEWSΑντίστροφη μέτρησηΘλιβερά νέα: δεκάδες φίλοι μας και σύντροφοί μας είναι νεκροί ή τραυματισμένοι από την πειρατική επίθεση Ισραηλινών στα ανοιχτά της Γάζας εναντίον πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για φοβερό έγκλημα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ο στολίσκος κατευθυνόταν προς τη Γάζα προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα και παιγνίδια στα παιδιά της περιοχής και οικοδομικά υλικά. Ενα τουρκικό πλοίο ηγείτο της επιχείρησης. Ακολουθούσε ένα άλλο, ευγενική προσφορά του παλιού φίλου των Παλαιστινίων Μαχατίρ Μοχάμεντ, της Μαλαισίας. Ενα πλοίο από την Ελλάδα, πλοία με αμερικανικές και ιρλανδέζικες σημαίες... Τα τελευταία δύο χρόνια, η επιχείρηση «Ενα καράβι για τη Γάζα» έχει στείλει στη Γάζα πλοία με διαφορετικά αποτελέσματα. Σημαντικά πρόσωπα επέβαιναν, όπως η Αμερικανίδα πολιτικός Σίνθια ΜακΚίνεϊ, αλλά είναι η πρώτη φορά που το τιμόνι αυτής της ρεγκάτας της ελευθερίας πέρασε απ’ τα χέρια ωραίων Ευρωπαίων εθελοντών στους ντόπιους. Αυτή ήταν μια μεγάλη αλλαγή, η οποία συνέτεινε στην αλλαγή του κλίματος γενικότερα και στην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τους Εβραίους.πηγηhttp://news.kathimerini.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου