"Υποφέρουμε αλλά σημειώνουμε πρόοδο"


Τις θέσεις της Ελλάδας για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και την εφαρμογή του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. "Υποφέρουμε αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο" σημείωσε. "Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα", είπε ο πρωθυπουργόςΥπογράμμισε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρείς τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. "Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, έχει μειώσει τις δαπάνες ώστε ακόμη και η μείωση στα έσοδα να μην επηρεάζει την επίτευξη των στόχων" είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη  βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.
Οι εργασίες της Συνόδου άνοιξαν με θέματα την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, την ορθή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και τις σχέσεις των στρατηγικών εταίρων.
Ο κ. Παπανδρεου υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως μόνο η λιτότητα δεν θα δώσει τη λύση.
Αναφερόμενος στις θέσεις της Ελλάδας για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ ο κ. Παπανδρεου είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να επιβάλλονται μόνο στα κράτη - παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα αν δεν συμμορφώνεται σε κάποιες αρχές.
«Τράπεζες οι οποίες είτε προωθούν είτε ανέχονται τέτοιες πρακτικές πρέπει να αντιμετωπίζουν και αυτές ανάλογες κυρώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. πρωθυπουργός.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα. 
Συμπεράσματα Συνόδου ΚορυφήςΟι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις, αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα. το πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Σε ότι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.πηγηhttp://www.skai.gr/:

Η λίστα ιστολογίων μου