Για τον κύριο Παπαδήμο, δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού αλλά ούτε και αυτόματης παραίτησης κάποιου υπουργού ο οποίος θα εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ

Συγκεκριμένα, στενοί του συνεργάτες ανέφεραν πως ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αν μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του υπουργείου του, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής, προεκλογικής περιόδου, τότε για το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους κ.κ.  Παπακωνσταντίνου και Παπαϊωάννου για θέματα των υπουργείων.

Την ίδια ώρα, στον πυρετό των  διαπραγματεύσεων  για τη δανειακή σύμβαση βρίσκεται η κυβέρνηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πάνω στο τραπέζι.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθεί από τις μεταρρυθμισθείς στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού έργου και αμέσως μετά τις γιορτές πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια που θα αφορούν τα επικουρικά ταμεία, θέματα δικαιοσύνης, φορολογία και ανοιχτά επαγγέλματα.
Ο κύριος Παπαδήμος αναζητά ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα έχει ελληνικά χαρακτηριστικά και θα μπορέσει να αποδώσει στο «ιδιαίτερο» οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.   Πώς θα “μαζέψουν” το μαχαίρι στις συντάξεις
Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αυτό θα κινείται πέραν του Μνημονίου και μια πρώτη γεύση είναι το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις του υπουργού Εργασίας κ . Γιώργου Κουτρουμάνη.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης αναζητά λύσεις πέραν των στενών ορίων που έχει βάλει η τρόικα. Και ως παράδειγμα σε αυτό αναφέρεται η περίπτωση του ΝΑΤ το οποίο έχει 15.000 εργαζόμενους και 75.000 συνταξιούχους.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία στο ΝΑΤ θα έπρεπε να γίνει μείωση ύψους 80% κάτι που ο υπουργός σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό έχουν απορρίψει αναζητώντας έναν άλλο τρόπο εξοικονόμησης
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα στάδιο «δούναι και λαβείν» χωρίς κανένα από τα ακανθώδη σημεία να έχουν κλείσει.
Ακόμα, μέχρι σήμερα για παράδειγμα, δεν έχει καθοριστεί αν η νέα δανειακή σύμβαση θα υπάγεται στο βρετανικό ή ελληνικό δίκαιο αλλά ούτε και το ακριβές επιτόκιο.
Δεν αποκλείεται, δε, επιτόκια και δίκαιο να συνδεθούν μεταξύ τους. Στην περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα ένα καλύτερο επιτόκιο τότε η ελληνική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη υποχωρήσει στο θέμα του δικαίου και να συναινέσει στην ένταξη της δανειακής σύμβασης στο βρετανικό δίκαιο κάτι που ζητούν οι δανειστές αφού έτσι νιώθουν περισσότερο εξασφαλισμένοι.http://www.protothema.gr

Η λίστα ιστολογίων μου