Χελώνες ουρούν από το στόμα

Χελώνες ουρούν από το στόμα
Από το στόμα ουρούν οι κινεζικές χελώνες «Pelodiscus sinensis», γνωστές για το μαλακό τους κέλυφος, γεγονός που τις βοήθησε να επιβιώσουν σε βάλτους και έλη με υφάλμυρο νερό.
Στις αρχές του 19ου αιώνα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εσωτερικό του στόματος της κινεζικής χελώνας ήταν γεμάτο μικροσκοπικές προεξοχές, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, επιτρέπουν στο ερπετό να αναπνεύσει κάτω από το νερό, αυξάνοντας την επιφάνεια όπου ανταλλάσσονται το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον Δρ. Alex Yuen Kwong, από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, τα χαρακτηριστικά αυτά εξελίχθηκαν για έναν και μοναδικό λόγο: ώστε οι χελώνες να ουρούν ευκολότερα από το στόμα τους. Στο πλαίσιο της μελέτης η ερευνητική ομάδα του Δρ. Kwong κράτησε τέσσερις χελώνες σε δεξαμενές με νερό για έξι ημέρες.Προς έκπληξή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 6% της ουρίας της χελώνας εξαγόταν από την αμάρα, την έξοδο των ερπετών για τα ούρα και τα περιττώματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά των χελώνων στην ξηρά, χρησιμοποιώντας δοχεία με νερό.Όπως προέκυψε από την έρευνα οι χελώνες βουτούσαν στο νερό το κεφάλι τους για 20 με 100 λεπτά. Μάλιστα συχνά συγκρατούσαν λίγο νερό στο στόμα τους και στη συνέχεια το έφτυναν, διαδικασία που κατά περίεργο τρόπο αύξανε κατά πολύ την ουρία στο νερό του δοχείου.
Τελικά αποδείχθηκε ότι οι χελώνες ουρούσαν από το στόμα.Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν στο στόμα τους μια πρωτεΐνη που τις βοηθά να απομονώσουν την ουρία από το αίμα τους. Η πρωτεΐνη αυτή βρέθηκε αποκλειστικά στο στόμα και όχι στα νεφρά, όπως θα περίμενε κανείς.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα των κινεζικών χελώνων να ουρούν από το στόμα τις βοήθησε να προσαρμοστούν στους βάλτους και τα έλη.
Για να ουρήσουν κανονικά θα έπρεπε να πίνουν πολύ νερό, όμως στους οικοτόπους τους τα ύδατα παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση άλατος, το οποίο δεν θα «ξεφορτώνονταν» εύκολα.
Οπότε αντί να πίνουν το υφάλμυρο νερό, οι χελώνες απλά ξεπλένουν το στόμα τους με αυτό.
Πηγή:econews

Η λίστα ιστολογίων μου