Τι προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα

Τι προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα

Την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλή
λων έως το τέλος του 2014 - εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013 – προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας, η τρόικα ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. «Έχουμε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Η ανακοίνωση της τρόικας τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση», κάνοντας λόγο για «σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, υποστηριζόμενη από τον πληθωρισμό (πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης) και τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών, που βοηθούν την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».   Η τρόικα επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται σε τροχιά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, με την κυβέρνηση να είναι δεσμευμένη για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2014 που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής της νομοθεσίας για την συγκέντρωση του φόρου των ακινήτων το 2013 μέσω της ΔΕΗ.   «Παραμένει σημαντικό η άμεση ανταπόκριση σε πιθανές αποκλίσεις που μπορεί να εμφανιστούν. Οι αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στα μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και χρέους, μέσω μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση των εσόδων ώστε να έχει σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόρους. Εδώ δόθηκε και η μεγαλύτερη έμφαση της τρόικας, δεδομένης της σημασίας στη βελτίωση της συγκέντρωσης των φόρων και του περιορισμού του περιθωρίου για διαφυγή και διαφθορά».
  Στουρνάρας: Έχουμε συμφωνία
Την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist. «Έχουμε συμφωνία με την τρόικα», επισήμανε.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συμφωνία και κατά την ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σημειώνοντας ότι αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Μείζων στόχος, όπως επισήμανε, «είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος ούτως ώστε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους».
Τόνισε παράλληλα ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης. «Ο τρόπος με τον οποίο το επιδιώκουμε αυτό είναι ο πλέον ορθολογικός. Όσοι λένε ότι θα μας βγάλουν από τα μνημόνιο ψεύδονται ασυστόλως», υποστήριξε. Επισήμανε, τέλος, ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να μείνει αδρανής, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την υλοποίηση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν και χωρίς αστερίσκους.
Στο ίδιο συνέδριο, ξεκινώντας την ομιλία του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «καλά νέα». «Επιβεβαιώνω όσα είπε ο υπουργός ότι σήμερα το πρωί καταλήξαμε σε συμφωνία για τις τρέχουσες συζητήσεις που αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος. Αυτό θα ανοίξει δρόμους για περαιτέρω βήματα», ανέφερε ο κ. Τόμσεν.   Αναγνώρισε παράλληλα τη βούληση της τρέχουσας και της προηγούμενης κυβέρνησης «να λάβουν δύσκολες αποφάσεις» και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση» και ότι «είναι εξαιρετική η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε σε σχέση με άλλες χώρες».
Τι προβλέπει η συμφωνία
  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει διαδικασίες για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 - εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013. Παράλληλα, θέτει σε κινητικότητα άλλους 25.000, ενώ εκτιμάται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αποχωρήσει έως το τέλος του 2015.
Σημειώνεται πως την Κυριακή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με non paper προς τους δημοσιογράφους ανακοίνωνε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για 14.000 απολύσεις αλλά τη Δευτέρα ενημέρωσε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και ότι ο τελικός αριθμός των απολύσεων ανέρχεται σε 15.000.
  Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.
  Το «χαράτσι» των ακινήτων θα διατηρηθεί το 2013, μειωμένο κατά 15%, ενώ διατηρείται και ο ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2013 θα εισαχθούν νέες αντικειμενικές αξίες.
  Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.http://tvxs.gr

Η λίστα ιστολογίων μου