Μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε μια σειρά κλάδων Απεργούν την Τετάρτη 3 Ιούλη οι ναυτεργάτες

Μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε μια σειρά κλάδων
Απεργούν την Τετάρτη 3 Ιούλη οι ναυτεργάτες
Πολύμορφες κινητοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις εργασίας, πραγματοποιούν και τη βδομάδα που έρχεται σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδων, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα που αντιστοιχούν στις ανάγκες τους.
Ναυτεργάτες: «Στο πόδι» για την προετοιμασία της απεργίας
Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιούλη, οι ναυτεργάτες απαντούν στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, των οποίων οι Ενώσεις είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019 είτε προβάλλουν απαράδεκτους όρους για την υπογραφή, όπως η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων.
Με όλες τους τις δυνάμεις στην προετοιμασία της απεργίας έχουν ριχτεί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Με καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καλούν τους ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της. Απευθύνουν κάλεσμα ενίσχυσης της πάλης για: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του Ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, κ.ά.
Νέες στάσεις εργασίας στη «Mellon»
Οι εργαζόμενοι της «Mellon Contact Services» πραγματοποίησαν την Παρασκευή στάση εργασίας για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ενώ έχουν αποφασίσει να κάνουν νέες στάσεις εργασίας τις ερχόμενες Τρίτη και Πέμπτη (9 π.μ. έως 1 μ.μ.).
Οι εργαζόμενοι της «Mellon», έχοντας ήδη κάνει πρόσφατα και 7 μέρες απεργία, διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους (η ισχύουσα λήγει την Κυριακή 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς. Μετά τη λήξη της ξεκινά η μετενέργεια). Η εργοδοσία απορρίπτει το πέρα για πέρα δίκαιο αίτημά τους ενώ προσπαθεί να αποδυναμώσει τον αγώνα τους. Οι αντιπροτάσεις που κάνει στόχο έχουν τη διαίρεση των εργαζομένων, ενώ την Πέμπτη προσπάθησε να τους απαγορεύσει να κάνουν το προβλεπόμενο διάλειμμα με τον ισχυρισμό ότι τις πρώτες ώρες της βάρδιας κάνανε στάση εργασίας...
Απεργία την Τετάρτη και στην PDS
Οι εργαζόμενοι της «PD Solutions» (PDS - θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την Τετάρτη 3 Ιούλη, καθώς και σε αυτήν την επιχείρηση η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημά τους για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην PDS απασχολείται με καθεστώς «ενοικίασης» από τις εταιρείες «Mellon» και «Teleperformance».
Η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής αναφέρει ότι στο πλαίσιο της απεργίας «θα πραγματοποιήσουμε εκ νέου Γενική Συνέλευση, με προοπτική κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων» και προβάλλει το αίτημα υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, να δίνει πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, να κατοχυρώνει για όλους την αύξηση του διαλείμματος στα 45 λεπτά.
48ωρη απεργία στην ΕΥΑΘ
Την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με 48ωρη απεργία τις ερχόμενες Δευτέρα και Τρίτη, έλαβαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ καλούν το «υπερταμείο», που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας, και τον υπουργό Οικονομικών, που έχει το δημόσιο έλεγχό του, να δώσουν εντολή για την υπογραφή της ΣΣΕ. Την υπογραφή αυτή καθυστερούσε επί μήνες να υπογράψει ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ι. Κρεστενίτης, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά στις 24 Ιούνη από τη θέση του.
Στη Σύμβαση προβλέπονται μεσοσταθμικές αυξήσεις 5% για τα επόμενα 4 χρόνια.
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Με καθημερινές κινητοποιήσεις μπροστά στην πύλη του εργοστασίου και 4ωρες στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, στην κατεύθυνση αναπλήρωσης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.
Την Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Λ. Κιοσέογλου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην επίθεση στους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Οπως ανέφερε, από 450 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην επιχείρηση το 2008, σήμερα απασχολούνται περίπου 300, από τους οποίους οι 60 έχουν προσληφθεί το τελευταίο διάστημα με χαμηλούς μισθούς. Παράλληλα, διευρύνεται ο αριθμός των εργολαβικών και των εργαζομένων που απασχολούνται με ενδοομιλικό δανεισμό. Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών που αγγίζουν το 40%.
Μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων, στις αρχές του χρόνου η εργοδοσία πρότεινε αύξηση 4% που μεταφράζεται σε 1 με 1,5 ευρώ ημερησίως, πρόταση που οι εργαζόμενοι απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς την κοροϊδία. Οπως επισημαίνουν, ο όμιλος είναι κερδοφόρος, ελέγχει περισσότερο από 50 - 60% του κλάδου του Μετάλλου στη χώρα και συνεχώς διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν διετή ΣΣΕ με 6% αύξηση τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο χρόνο, επίδομα βάρδιας 130 ευρώ, αύξηση του μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους που σήμερα είναι πολύ χαμηλός (600 ευρώ με τις βάρδιες) και μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, απέναντι στα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα».
Από τις 30 Απρίλη που έληξε η ΣΣΕ η εργοδοσία αρνείται να συζητήσει. Και από τις 7 Ιούνη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με τη διαθεσιμότητα και απειλές για διεκδικήσεις οικονομικών αποζημιώσεων για δήθεν «διαφυγόντα κέρδη». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τον αγώνα βαφτίζει «παρέμβαση εξωθεσμικών και εξωεπιχειρησιακών παραγόντων» την αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων.
Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία οι εργαζόμενοι δίνουν ενωμένοι τη μάχη και προειδοποιούν με κλιμάκωση, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και μια σειρά από σωματεία, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, δήλωσε την αμέριστη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ», ενώ επισήμανε ότι η περίπτωση της «ΣΙΔΕΝΟΡ» συντρίβει στα μάτια των εργαζομένων το μύθο της «ανάπτυξης για όλους» που διαφημίζουν από κοινού αστικά κόμματα και κεφάλαιο.https://www.rizospastis.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου