«Φωτογραφικό» χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ κ.λπ.) προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με άρθρο που προστέθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου»


Δεν έχουν τέλος οι εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων από την κυβέρνηση, με αφορμή το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».
Συγκεκριμένα, μετά την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδιου στη Βουλή, προστέθηκε και το ακόλουθο σημείο:
[…] Εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων περί υποχρεωτικής ανάπαυσης κατά την ημέρα της Κυριακής και τις ημέρες αργίας και οι μισθωτοί απασχολούμενοι σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης.[…]
Ουσιαστικά, μέσα από αυτή την διάταξη η Κυριακάτικη αργία πλέον καταργείται και για όσους και όσες εργάζονται σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων, τα οποία μέχρι και σήμερα παρέμεναν κλειστά τις Κυριακές, παρά τη λειτουργία των αντίστοιχων καταστημάτων των εταιριών αυτών.
«Προφανώς, μέσα από μια τέτοια διατύπωση γίνεται σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος και για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και σε κέντρα διανομής – logistics για κάθε είδους εμπόρευμα. Κι ας δήλωνε ο υπουργός Γεωργιάδης ότι το ζήτημα των Κυριακών είχε ήδη διευθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε νέα νομοθέτηση», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής.
Το «χτύπημα» στην κυριακάτικη αργία καυτηριάζει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ και στις logistic που εργάζονται κάτω από τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, με την εντατικοποίηση να χτυπά «κόκκινο», πλέον δεν θα έχουν μέρα για να ξεκουραστούν και να περάσουν με την οικογένειά τους. Αυτό επιτάσσει η ανάπτυξη των κερδών της εργοδοσίας, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των μισθών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της κυριακάτικης αργίας, της συλλογικής δράσης. Θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να ξεμπερδεύουν με το μοναδικό όπλο που έχουμε, με την οργάνωσή μας, με τα σωματεία μας».https://www.prologos.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου