Πού πάμε; Ερασιτεχνισμοί από την κυβέρνηση μπροστά στην κρίση – Δεν ζητάει καν σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής ο Πρωθυπουργός – Κενό ηγεσίας του κράτους με την Σακελλαροπούλου σε… διακοπές! – Αυστηρή παρέμβαση από τον Τσίπρα

 

Πεπειραμένοι διπλωματικοί παράγοντες και πολιτικοί παρατηρητές ετοιμάζονται να σπάσουν τα μολύβια τους: δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ουσία των κυβερνητικών χειρισμών τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά.

Με το τουρκικό σκάφος Oruc Reis να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε… ασκήσεις θάρρους μεταξύ των μελών της και προτάσσει τους ασυμπτωματικούς του κορονοϊού θεσπίζοντας πρόστιμα. Αντί να πάρει πρωτοβουλίες στη διεθνή χώρο και να μεταδώσει στους πολίτες μηνύματα εθνικής συσπείρωσης μπροστά στην τουρκική πρόσκληση.

Οι χειρισμοί, που γίνονται σε συνδυασμό με τις κινήσεις που δεν γίνονται, αναδύουν ερασιτεχνισμό και απουσία στόχου.  Για «κενό στρατηγικής  στα ελληνοτουρκικά» μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης,

Η κυβέρνηση άρχισε από την αντίφαση επισήμως να μιλάει για μέτρα κατά της Τουρκίας μετά την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας και κάτω από το τραπέζι να μιλάει με την Άγκυρα για διάλογο που μπορεί να εξελιχθεί εφ όλης της ύλης .

Συνέχισε με νέα αντίφαση, από τη μια να αποδέχεται την διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης  και από την άλλη να τη διακόπτει επισπεύδοντας την οριοθέτηση τη ΑΟΖ με την Αίγυπτο κατά τρόπο  αποσπασματικό, ελλιπή και πάντως αμφιλεγόμενο.

Οι αντιφάσεις συμπεριέλαβαν και τις σχέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Πρωθυπουργός κάνει συλλογή δηλώσεων συμπάθειας από όλες τις πλευρές- αν και δεν τις εξασφάλιζε πάντα  όπως φάνηκε από τη σιωπή αρμοδίων κοινοτικών αξιωματούχων.

Αλλά δεν κάνει το αυτονόητο: να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής για να πάρει αποφάσεις για την εμφανή παραβίαση όχι μόνο ελληνικών, κακά και ευρωπαϊκό κυριαρχικών δικαιωμάτων.  Το ελληνικό αίτημα φτάνει ως το συνήθως ατελέσφορο -και χωρίς αρμοδιότητες ουσίας- Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών.

Το αποτέλεσμα είναι να ζητούν πολλοί διεθνείς παράγοντες  από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να δηλώνουν και τη συμπαράσταση τους στην Ελλάδα, αλλά να μένουν στα λόγια.

Ο Πρωθυπουργός επέκρινε το ΝΑΤΟ για την… ισορροπημένη στάση του, αλλά η κυβέρνησή του στην εξήγηση ότι το άρθρο 5 δεν επιτρέπει παρέμβαση σε διάφορές μελών, δεν αντιτάσσει ότι δεν πρόκειται για διαφορές, αλλά για επίθεση που δέχεται η Ελλάδα.

Ενώ ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις η λύση που υποδεικνύουν όσοι «στηρίζουν» την Ελλάδα είναι η σύσταση «βρείτε τα». Ενίοτε  με φρασεολογία που υποδηλώνει διαθεση ίσων αποστάσεων και αποδοχή αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο, προς διευθέτηση.

Όπως έγραψε στο ieidiseis.gr ο Βασ. Σκουρής «αρκεί κάποιος να διαβάσει προσεκτικά τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων, για να κατανοήσει αμέσως πως ουσιαστικά Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες, σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα, ενώ σπρώχνουν παράλληλα την Αθήνα σε ένα διάλογο με την Άγκυρα, με όρους που επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν».

Την ίδια στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις μένουν μετέωρες, καθώς η τηλεφωνική ενημέρωση των κομμάτων της  Βουλής από τον Κυριάκο  Μητσοτάκη είναι ελλιπής πρωτοβουλία. 

Το πρόβλημα διευρύνεται με την απουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας -ως αρχηγού του κράτους και εκφραστή της εθνικής ομοψυχίας- από την πρώτη γραμμή. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό, συνεχίζοντας τις θερινές διακοπές της στη Νάξο.  

Η εκτιμωμένη, από πολλούς, αδυναμία της να διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που θα συγκαλέσει η ίδια, εξελίσσεται σε πρόσχημα για τον Πρωθυπουργό και δεν της το ζητάει.

Ενώ από την κυβέρνηση απλώς εκπορεύονται δηλώσεις εθνικής αυτοπεποίθησης, η Ευρώπη σιωπά και το ΝΑΤΟ νίπτει τα χείρας του, ο Αλέξης Τσίπρας, μάλλον περισσότερο ανήσυχος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών για «να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην Τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση: «Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη».

Ο επικεφαλής τους ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποδοκίμασε με δηκτικό τρόπο και τις κυβερνητικές επικοινωνιακές πρακτικές  λέγοντας:

»Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».https://www.anoixtoparathyro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου