ΒΡΕΤΑΝΙΑ Συναγερμός για το αλάτι σε ψωμί και δημητριακά



SΟS από τους ειδικούς: Το ψωμί και τα κορν φλέικς βαραίνουν με πολύ περισσότερο αλάτι τη διατροφή μας απ΄ ό,τι τα τσιπς ή οι ξηροί καρποί
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ενημέρωσης για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι που περιέχουν το ψωμί και τα δημητριακά ξεκίνησε χθες στη Βρετανία. Υπενθυμίζοντας τους κινδύνους για την υγεία, η αρμόδια βρετανική υπηρεσία Food Standards Αgency διαπίστωσε σε έρευνά της ότι το 77% των καταναλωτών στη Βρετανία δεν γνωρίζουν ότι το ψωμί και τα κορν φλέικς βαραίνουν με πολύ περισσότερο αλάτι τη διατροφή μας απ΄ ό,τι τα τσιπς ή οι ξηροί καρποί. Η κατανάλωση αλατιού σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να τριπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού, ενώ οι πιθανότητες θανάτου από αυτές τις ασθένειες διπλασιάζονται. Το 35% του αλατιού που προσλαμβάνει ο οργανισμός του ανθρώπου προέρχεται από τα δημητριακά που καταναλώνει στο πρωινό και από το ψωμί. Μετά τα δημητριακά και το ψωμί, η επόμενη μεγαλύτερη πηγή είναι το κρέας ενώ ακολουθούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα στοιχεία
Στην έρευνα της Food Standards Αgency μόλις το 13% των ερωτηθέντων τοποθέτησε το ψωμί στον κατάλογο των προϊόντων με πολύ αλάτι και το 12% τα δημητριακά. Κατά μέσο όρο, οι Βρετανοί καταναλώνουν 8,6 γραμμάρια αλατιού ημερησίως- περίπου ένα γραμμάριο λιγότερο σε σχέση με το 2004 οπότε και η FSΑ είχε πραγματοποιήσει ανάλογη εκστρατεία. Εκτιμάται ότι χάρις σε αυτήν την πτώση αποφεύχθηκαν περίπου 6.000 πρόωροι θάνατοι. «Δεν προτείνουμε στον κόσμο να σταματήσει να τρώει ψωμί ή κορν φλέικς, καθώς αυτά τα προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής. Αυτό που λέμε είναι “ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες για να βρείτε αυτά τα προϊόντα που περιέχουν μικρότερες ποσότητες αλατιού”», επισημαίνει στην εφημερίδα «Ιndependent» η Ρόζμαρι Χάινετ, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στην Food Standards ΑgencyΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου