Ποιος κλόουν; Δεν τον είδα.. Μιλάω στο κινητό!
Την αρνητική επίδραση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στην υγεία μας ήρθε να επιβεβαιώσει μία νέα επιστημονική έρευνα, οι υπεύθυνοι της οποίας συνέλεξαν νέα στοιχεία μέσω ενός πρωτότυπου πειράματος. Έβαλαν έναν κλόουν να περνά πάνω σε ένα μονότροχο ποδήλατο και παρατήρησαν τις αντιδράσεις των περαστικών, οι οποίοι ήταν όλοι απασχολημένοι με κάτι.. άλλος μιλούσε με τον ή τη συνοδό του, άλλος άκουγε μουσική, άλλος μιλούσε στο κινητό του.Σύμφωνα με άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (01/11), πρόκειται για μία νέα αμερικανική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει την επίδραση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην ικανότητα εστίασης της προσοχής ενός ατόμου που περπατά στο δρόμο ή οδηγεί.
Η ερευνητική ομάδα του Ira Ε. Hyman, ψυχολόγου στο Western Washington University, μέσω του πρωτότυπου αυτού τεστ, διαπίστωσε ότι μόλις το 25% όσων μιλούσαν στο κινητό τους είχαν αντιληφθεί την παρουσία του κλόουν, ενώ οι υπόλοιποι περαστικοί, αν και επίσης είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε κάτι άλλο, εντούτοις αντιλήφθηκαν σε ποσοστό 50% ότι περνούσε ένας κλόουν.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι που περπατούν στον δρόμο μιλώντας στο κινητό, βαδίζουν πιο αργά, αλλάζουν συχνά πορεία χωρίς να το συνειδητοποιούν και σπανίως αντιλαμβάνονται την παρουσία τρίτων.
Το γεγονός αυτό κατά τους Αμερικανούς ερευνητές αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου αποδιοργανώνει σε τέτοιο βαθμό την ικανότητα συγκέντρωσης ενός ατόμου ώστε μπορεί να δυσχεράνει ακόμη και την εκτέλεση πολύ απλών πράξεων, όπως π.χ. το περπάτημα, οι οποίες σε φυσιολογικές συνθήκες απαιτούν μια σχετικά περιορισμένη συγκέντρωση.
Συμπεραίνουν λοιπόν εύλογα ότι, για την εκτέλεση πολύ πιο σύνθετων ενεργειών, όπως είναι η οδήγηση αυτοκινήτου, οι οποίες απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση, η χρήση του κινητού είναι εξαιρετικά επιζήμια και συστήνουν στους οδηγούς να την αποφεύγουν.
Όσο για τους διάφορους τρόπους «αντιμετώπισης» του προβλήματος της απόσπασης της προσοχής εξαιτίας της χρήσης του κινητού, οι «θεραπείες» που μας προτείνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως το handsfree ή το bluetooth, αποδεικνύονται στην πράξη τελείως αναποτελεσματικές, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να απελευθερώνουν τα χέρια μας, όχι όμως και το μυαλό μας.
Οι ειδικοί αποκαλούν «αντιληπτική τύφλωση λόγω απόσπασης της προσοχής» (inattentional blindness) την κατάσταση κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να καταγράψει νέες οπτικές πληροφορίες, επειδή η προσοχή του είναι στραμμένη σε κάτι άλλο.
Η εν λόγω έρευνα πρόκειται να δημοσιευθεί επίσημα στην επιστημονική επιθεώρηση «Applied Cognitive Psychology» με τον πρωτότυπο τίτλο «Είδατε τον κλόουν με το μονότροχο ποδήλατο;».πηγη:http://www.cosmo.gr