Γιατί πρέπει να περπατάμε λίγο, κάθε μέρα

Περπατήστε λίγο και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί. Περπατήστε πολύ και θα σας ευγνωμονεί... Αυτό είναι το μήνυμα από μια νέα μελέτη που έδειξε ότι έστω και λίγο, έστω και με αργό ρυθμό, το περπάτημα μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά από έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας: το μεταβολικό σύνδρομο.
Το μεταβολικό σύνδρομο προσβάλλει τουλάχιστον έναν στους τέσσερις ενηλίκους στην Ελλάδα και πρακτικά είναι το να έχει κανείς ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
 * Η χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη (κάτω από 50 στις γυναίκες, κάτω από 40 στους άντρες)
 * Η αυξημένη πίεση (πάνω από 85/130)
 * Το αυξημένο σάκχαρο (πάνω από 100, όταν είμαστε νηστικοί)
 * Τα αυξημένα τριγλυκερίδια (πάνω από 150, όταν είμαστε νηστικοί)
* Η μεγάλη περίμετρος μέσης (πάνω από 88 εκατοστά στις γυναίκες, πάνω από 102 στους άντρες).
Οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη στο μέλλον και μολονότι οι περισσότεροι είναι υπέρβαροι, μπορεί να πάσχουν και οι αδύνατοι.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Προληπτικής Ιατρικής», συμμετείχαν 1.446 εθελοντές, μέσης ηλικίας 47,5 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μετρητές βημάτων (ποδόμετρα).
Οσοι έκαναν λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα ήταν αυτοί που έκαναν καθιστική ζωή. Οσοι έκαναν 5.000 έως 9.999 βήματα την ημέρα ήταν οι «κάπως δραστήριοι», ενώ όσοι έκαναν 10.000 και πάνω, ήταν οι «πολύ δραστήριοι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 56% όσων εθελοντών έκαναν καθιστική ζωή έπασχαν από το σύνδρομο, έναντι του μόλις 13% όσων ήταν πολύ δραστήριοι.
Επιπλέον, οι «κάπως δραστήριοι» εθελοντές είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από όσους έκαναν καθιστική ζωή να πάσχουν από αυτό, ενώ οι «πολύ δραστήριοι» 72% λιγότερες. Και το καλύτερο εύρημα απ' όλα: το περπάτημα μείωνε τον κίνδυνο ανεξάρτητα από το αν ήταν γρήγορο ή αργό και από το αν γινόταν για δουλειές ή για ψυχαγωγία!ΠΗΓΗ:http://ygeia.tanea.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου